Frågor

Vad ar Franluftspump?

Vad är Frånluftspump?

Frånluftsvärmepumpen kan ge värme till varmvattenberedning och/eller användas till husets vattenburna värmesystem. En frånluftsvärmepump utnyttjar värmen i frånluften för att värma husets värmesystem och tappvarmvatten. Sedan 80-talet är det vanligt att frånluftsvärmepumpar används i nybyggda villor och radhus.

Hur fungerar en värmepump Nibe?

Ny uteluft dras in genom ytterväggarnas ventiler och på detta sätt blir husets samtliga rum ventilerade. Den cirkulerande luften tas in i husets kanalsystem, och den uppvärmda rumsluften leds till värmepumpen där energin i luften återvinns. På så sätt kan värmepumpen försörja hela huset med varmvatten och värme.

Hur värmer en frånluftsvärmepump?

Så fungerar en frånluftsvärmepump

  1. Varm luft utvinns från varma, fuktiga delar av ditt hus genom ventilationskanaler och transporteras till värmepumpens köldmedium.
  2. När luften når köldmediet börjar värmepumpens kompressor arbeta för att höja temperaturen på luften.

Hur effektiv är en frånluftsvärmepump?

En frånluftsvärmepump med varvtalsreglerad kompressor kan i ett hus med golvvärme på 120 kvadratmeter spara mellan 60 – 65 % av energibehovet för varmvatten och värme. Detta ger en besparing på 9 700 till 10 600 kilowattimmar per år. Värmepumparnas årsvärmefaktor ligger på 2,5 till 3,0.

Varför frånluftsvärmepump?

En fördel med frånluftsvärmepump är att man som energikälla utnyttjar inomhusluften, som alltid är varm. Energiinnehållet i denna är avsevärt högre än kall utomhusluft. En annan fördel är att man får husets ventilation på köpet. Inomhusluften blir behaglig och ingen separat ventilationsfläkt behövs.

Hur stor frånluftsvärmepump?

Jag förbrukar mer än 20 000 kWh/ år Då rekommenderar vi dig att installera Nibe F110. Om du förbrukar mindre än 20 000 kWh bör du däremot välja Nibe F370. * L-modellen är mindre och kommer utan varmvattenberedare, vilket gör den lägre och enklare att anpassa till mindre ytor.

Hur fungerar en värmepump?

Uppvärmning med en värmepump Under uppvärmning, fungerar värmepumpen på samma sätt som ett kylskåp: medan kylskåpet extraherar värmen från insidan och avlägsnar den till utsidan, extraherar värmepumpen termisk energi från omgivningen, omvandlar den till värmeenergi och överför den till byggnadens interiör.

Kan man kyla med frånluftsvärmepump?

Vissa nyare luft/vattenvärmepumpar och bergvärmepumpar har kylfunktioner som tillbehör. Med frånluftsvärmepumpar och ventilationsprodukter kan en viss svalkande effekt uppnås genom att öka ventilationen nattetid när utomhustemperaturen är lägre.

Hur mycket sparar en frånluftsvärmepump?

Med en frånluftsvärmepump för enbart varmvatten kan du spara 2 000-4 000 kWh per år. Om värmepumpen även ger värme till elementen blir besparingen högre. Priset för en frånluftsvärmepump för en normalstor villa ligger på ca 30 000 – 80 000 kr utan installation.

Hur mycket effektivare är en ny frånluftsvärmepump?

En ny frånluftsvärmepump är inte bara billigare att reparera, den är också mycket mer effektiv och ger mellan 30 % – 50 % bättre besparing än vad en gammal frånluftsvärmepump gör. Så även om den gamla frånluftsvärmepumpen inte är trasig kan det vara en god idé att se sig om efter en ny frånluftsvärmepump i tid.

Vad är fördelarna respektive nackdelarna med en frånluftsvärmepump?

Lägre pris: Investeringskostnaden är lägre än med bergvärme och jordvärme, men tänk på att även besparingen är betydligt mindre. Förnybart: Frånluftsvärme utvinner energi ur den inomhusluft som ventileras ut från huset. Inga tillstånd: Normalt ingen anmälningsplikt till kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd.

Share this post