Ny

Hur historia kan anvandas for att forsta hur den tid som manniskor lever i paverkar deras villkor och varderingar?

Hur historia kan användas för att förstå hur den tid som människor lever i påverkar deras villkor och värderingar?

Hur historia kan användas för att förstå hur den tid som människor lever i påverkar deras villkor och värderingar. Vad begreppen kontinuitet och förändring, förklaring, källkritik och identitet betyder och hur de används i historiska sammanhang.

Hur historia kan användas för att skapa eller stärka nationella identiteter?

I de fall historia används för att stärka en identitet, t. ex. nationalitet eller etnicitet (en existens) kan sättet att använda historia kallas existentiellt historiebruk. Detta kan vara både positivt och negativt eftersom det kan användas både för att exkludera och inkludera människor i en gemenskap.

Hur kan vi veta något om historia?

För att kunna förstå källor har historikerna utvecklat en metod som brukar kallas källkritik. Alla spår av det förflutna kan användas som källor till historia. Inom historievetenskapen brukar man skilja på olika sorters källor. En vanlig uppdelning är mellan kvarlevor och berättelser.

Vad är skillnaden på historia 1a och 1b?

Kurser i ämnet Historia 1a2, 50 poäng, som bygger på kursen historia 1a1. Betyg i kursen kan inte ingå i elevens examen tillsammans med betyg i kursen historia 1b. Historia 1b, 100 poäng, som bygger på de kunskaper grundskolan ger eller motsvarande.

Vad motsvarar historia?

Historia 1 har ersatt Historia A och Historia 2 har ersatt Historia B, men det finns även kurser som 1A, 1B, 2A OCH 2B. Här kan du läsa mer om det na kurssystemet. Att läsa upp ämnen eller läsa till dem gör man via vuxenutbildningen i sin kommun, alltså komvux.

Vad behöver man historia 1a2 till?

på alla de högskoleförberedande gymnasieprogram, förutom Teknikprogrammet, är kursen historia 1b obligatorisk. På yrkesprogrammen och på teknikprogrammet kan man ofta läsa his 1a2 också och på så sätt få samma behörighet som kursen his 1b ger. polisutbildningen.

Vad ingår i historia 1b?

Historia 1b är en kurs inom ämnet historia, som både är ett humanistiskt och samhällsvetenskapligt ämne vilket behandlar individens villkor och samhällets förändringar över tid. Människors möjligheter och val inför framtiden är beroende av såväl handlingar och händelser i det förflutna som nutida tolkningar av dessa.

Share this post