Frågor

Vilka var inblandade i franska revolutionen?

Vilka var inblandade i franska revolutionen?

Franska revolutionens händelseförlopp Ludvig XVI, de gamla strukturerna, tredje ståndet, generalständernas samling, eden i Bollhuset, Nationalförsamlingen, stormningen av Bastilijen, kvinnotåget, kungafamiljens flyktförsök, revolutionskrigen, skräckväldet, direktoriet och Napoleon.

Vad var den franska revolutionen?

Den franska revolutionen omformade både det politiska och sociala landskapet i Frankrike. Många av dess idéer spreds sedan med de franska revolutionsarméerna och Napoleons arméer till resten av Europa. Revolutionen fick därför avgörande betydelse för den politiska utvecklingen i Europa under 1800-talet och 1900-talet.

Hur länge hade den franska revolutionen pågått?

År 1793 hade den franska revolutionen pågått i fyra år. Grupper som från början samarbetat hade vänt sig mot varandra i en kamp som krävde mängder av dödsoffer. I Caen beslöt sig den 25-åriga Charlotte Corday för att ta sig till Paris och försöka mörda Jean Paul Marat, en av revolutionens främsta ledare.

När kom Napoleon till makten?

Napoleon Bonaparte (1769-1821) föddes under fattiga förhållanden på ön Korsika, men blev senare Frankrikes kejsare. Napoleon kom till makten efter en militär kometkarriär i samband med de franska revolutionskrigen i Europa. 1799 tog Napoleon makten genom en statskupp.

Var föddes Napoleon I?

M. Bild: SO-rummet.se. Napoleon I, målad av Jacques-Louis David. Napoleon Bonaparte (1769-1821) föddes under fattiga förhållanden på ön Korsika, men blev senare Frankrikes kejsare. Napoleon kom till makten efter en militär kometkarriär i samband med de franska revolutionskrigen i Europa.

Vilka avrättades under franska revolutionen?

L

  • Jean-Benjamin de La Borde.
  • Antoine Lavoisier.
  • Nicolaus von Luckner.
  • Ludvig XVI av Frankrike.
  • Ludvig Filip av Bourbon-Orléans (1747–1793)

Generalständerna samlas – tredje ståndet gör revolution I Frankrike fanns tre stånd: präster, adel och det så kallade tredje ståndet, som utgjorde folkets stora massa. Adeln och prästerna var i stort sett befriade från skatt och de hade många andra rättigheter som de övriga fransmännen saknade.

Share this post