Allmänning

Hur lange jobbar man som rektor?

Hur länge jobbar man som rektor?

Det statliga rektorsprogrammet är en treårig utbildning om totalt 30 högskolepoäng. Poängen är fördelade med 10 högskolepoäng vardera inom de tre delarna Skoljuridik och myndighetsutövning, Mål och resultatstyrning samt Skolledarskap.

Vem kan jobba som rektor?

De allra flesta som blir rektorer har arbetat som lärare eller studie- och yrkesvägledare tidigare. Man läser då en statlig rektorsutbildning som erbjuds skolledare både inom det offentliga skolväsendet och på fristående skolor.

Hur mycket tjänar man som rektor?

Lönestatistik Rektorer i Stockholm tjänar 59 936 kronor i månaden medan kollegorna i Dalarna bara har 48 189 kronor i månaden. Var du bor avgör hur hög din lön är. Att byta kommun kan lyfta din lön med drygt 12 000 kronor. Stockholm, Skåne och Södermanland.

Hur många elever per rektor?

Genomsnittligt antal elever per rektor i grundskolan är nästan 280 elever. Motsvarande siffra för gymnasieskolan är lite drygt 300 elever. Inom både grundskolan och gymnasieskolan har rektorer med kommunal huvudman i genomsnitt fler lärare och fler elever på sina skolenheter än rektorer med enskild huvudman.

Var som en rektor?

Det pedagogiska arbetet vid en förskole- eller skolenhet ska ledas och samordnas av en rektor. En rektor kan leda flera förskole- eller skolenheter, men en förskole- eller skolenhet kan bara ha en rektor. Rektorn måste ha just benämningen rektor. Andra benämningar får inte användas.

Vem är chef över en rektor?

Kommunen är huvudman för kommunala skolor. För fristående skolor är skolans styrelse huvudman. Huvudmannen bestämmer hur skolan ska arbeta, ser till att skolan har de resurser som krävs och ska hela tiden arbeta för att skolan ska bli bättre. Det är huvudmannen som ansvarar för att alla elever ska nå målen.

Hur får man jobb som rektor?

Kort om skolledare De vanligaste arbetsgivarna är kommunala förskolor/grundskolor, gymnasieskolor, vuxenutbildningar och fristående förskolor/skolor. Lärarutbildning är den vanligaste bakgrunden för skolledare men inget krav. Skolledarutbildning är dock obligatorisk för rektorer.

Share this post