Frågor

Vad far man slanga pa atervinningsstationen?

Vad får man slänga på återvinningsstationen?

På återvinningscentralerna kan du lämna nästan alla typer av grovavfall, men också förpackningar, farligt avfall och elektronik. På hösten kan du även lämna fallfrukt. Här får du som privatperson även reda på vad du ska göra med asbest.

Hur fungerar glasåtervinning?

På Svensk Glasåtervinning sorteras glaset för att sedan bli till ny råvara. När glas återvinns sparar man 20 % i energiförbrukning, jämfört med nytillverkad råvaran från grunden. Av det återvinningsbara glaset används 40 % till nya flaskor och ytterligare 40 % används för tillverkning av byggnadsisolering.

Vad används återvunnet trä?

Förpackningar av trä, till exempel lastpallar, pallkragar och kabeltrummor, återanvänds gång på gång, repareras vid behov och återanvänds tills de är uttjänta. Uttjänta träprodukter kan också flisas sönder eller sönderdelas på annat sätt och återvinnas som råvara exempelvis till spånskivor eller papper.

Hur går det till när man återvinner plast?

Återvunnen plast transporteras till industrier som bland annat tillverkar blomkrukor, men även bygg och fordonsindustrin. Efterfrågan är idag ganska stor på sorterad plast. Ett ton hårda plastförpackningar kan idag återvinnas till över 80 000 blomkrukor.

Var lämnar man grovsopor?

Till återvinningscentraler (ÅVC) kan du lämna:

  • grovsopor, exempelvis trasiga möbler och annan inredning,
  • trädgårdsavfall,
  • farligt avfall, exempelvis elavfall och färg,
  • metallskrot, även den gamla stekpannan,
  • mindre mängder byggavfall,
  • jord, sten och betong.

Vart kan man slänga mattor?

Matta (heltäckningsmatta) | Sysav – tar hand om och återvinner avfall.

Vad sorteras som brännbart?

Brännbart avfall är avfall som inte är farligt avfall och som rimligen inte går att återvinna på annat sätt än genom energiutvinning. Vanligtvis är dessa material Papper, Trä & Plast (EJ PVC). Materialen får inte vara balade eller hårt packade.

Vad får kastas i grovsopor?

Trasiga möbler, verktyg utan sladd eller batteri, metallskrot – stekpannor exempelvis – eller annat skrymmande avfall är grovsopor. Kommunens återvinningscentral tar emot grovsopor. Om du inte har möjlighet att själv lämna det kan du mot en avgift beställa hämtning av kommunen.

Var kan man kasta jord?

som privatperson lämnar du ditt trädgårdsavfall på din närmsta återvinningscentral (ÅVC). Läs mer på din kommuns hemsida om var du hittar en ÅVC nära dig.

Vart gör man sig av med jord?

Ja, du kan lämna det på våra återvinningscentraler. Vi tar emot både fyllnadsmassor och kompost. Om det endast är jord ska det läggas i komposthögen. Är det endast grus ska det läggas i fyllnadsmassor.

Share this post