Trendig

Hur lange galler LAS?

Hur länge gäller LAS?

LAS är i första hand utformad för att skydda arbetstagare som är fastanställda, men det finns även delar av LAS som skyddar de som har tidsbegränsade anställningar. Enligt LAS övergår en visstidsanställning som totalt varat i två år under en period på fem år till en fast anställning. Man blir alltså inlasad.

Hur ser man sina LAS-dagar?

Man räknar antal dagar inte antal timmar När man ska räkna de två åren är det sammanlagd anställningstid på 731 ”LAS-dagar” som gäller. Beräkningen sker utefter hur många dagar man jobbat, inte antal timmar. Det spelar alltså ingen roll om man enbart jobbar en-timmars pass eller åtta-timmarspass (se AD 2019 nr 56).

Har LAS ändrats?

I juni 2021 presenterade regeringen ett förslag innefattande en rad förändringar i lagen om anställningsskydd, LAS. I januariavtalet kom Socialdemokraterna, Miljöpartiet de gröna, Centerpartiet och Liberalerna överens om att arbetsrätten ska moderniseras och anpassas efter dagens arbetsmarknad.

Hur många dagar ska man ha för att bli Lasad?

Hur många LAS-dagar krävs innan jag kan få en fast anställning? För att en tidsbegränsad anställning ska omvandlas till en tillsvidareanställning behöver du ha varit anställd på en allmän visstidsanställning i 731 dagar, eller på ett vikariat i 731 dagar. De olika anställningsformerna räknas enligt lagen separat.

Hur ser man sina LAS dagar?

Vilka förändringar i LAS?

Ändrad möjlighet till visstidsanställning Det innebär bland annat att anställningen snabbare går övertill tillsvidareanställning, för den som varit visstidsanställd 12 månader under en femårsperiod, istället för tidigare 24 månader. – Den här förändringen gäller dock inte för merparten av Almegas medlemsföretag.

Hur räknar man LAS dagar kommunal?

Varje arbetspass med timlön räknas som ett arbetstillfälle. För vikariat med månadslön räknas varje sådan månad som 30 dagar. Det krävs totalt 731 tillfällen. Om du har avtalade dagar sammanhängande så räknas 30 dagar per månad.

Share this post