Frågor

Hur lange har Kvarnsvedens pappersbruk funnits?

Hur länge har Kvarnsvedens pappersbruk funnits?

Kvarnsvedens bruk anlades 1898–1900 vid Dalälven för att kunna nyttja vattenkraften genom Kvarnsvedens kraftstation. Bruket var en av de första större skogsindustriella satsningarna inom Stora Kopparbergs Bergslags AB (nuvarande Stora Enso).

Vad händer med Kvarnsvedens pappersbruk?

Verksamheten kommer att påbörjas i slutet av 2024 och kommer att ha upp till 1 000 anställda. – Kvarnsveden, en industri med fina anor lämnar nu stafettpinnen till en ny, väldigt expanderande industri, säger Northvolts vd Peter Carlsson på presskonferensen.

Vad kostar en pappersmaskin?

Det sägs att en modern pappersmaskin har mer inbyggd teknik än en jumbojet. Den kan producera 250 000 ton papper per år och kostar närmare 2 miljarder kronor. I hela världen tillverkades år 2009 ca 371 miljoner ton papper och papp, jämfört med 43, 4 ton år 1950.

Hur många pappersfabriker finns det i Sverige?

Pappers organiserar alla arbetare inom massa- och pappersindustrin. Totalt arbetar ca 19 000 inom branschen, varav ca 11 500 är arbetare. Produktionen av massa uppgick år 2016 till 12,8 miljoner ton, varav 3,4 såldes som avsalu och resterande gick direkt in i pappersproduktionen. Antalet pappersbruk är 38.

Vem äger Kvarnsvedens pappersbruk?

”Först och främst är det Stora Enso som äger siten och för dialogen med intressenter”, säger Per Sjölander, näringslivschef vid Borlänge kommun.

Hur många jobbar på Kvarnsvedens pappersbruk?

Förutom sina 440 anställda ger Kvarnsveden sysselsättning åt många underentreprenörer. Stora Enso varslade förra året 140 av sina 430 anställda vid Hylte bruk i Halland om uppsägning.

Hur fungerar en pappersmaskin?

I pappersmaskinen avvattnas, pressas och torkas mälden till ett färdigt pappersark. Pappersmaskiner ser olika ut beroende på papperstyp. Men alla pappersmaskiner består av huvuddelarna våtparti, pressparti och torkparti. I våtpartiet avvattnas mälden på en eller flera virar.

Hur tillverkas pappersförpackningar?

Bestruket papper har belagts med fyllnadsmedel för att förbättra papperets tryckegenskaper. Vanliga fyllnadsmedel är pigment i form av lera eller kalk. Matförpackningar i kartong är tillverkade av den förnybara råvaran trä med tillverkningsprocesser som är till 95 procent fossilfria.

Share this post