Trendig

Vad galler for sponsring?

Vad gäller för sponsring?

Skatteverkets utgångspunkt är följande: ”Sponsringen får inte omfattas av förbudet mot avdrag för gåvor. Om sponsringen endast är avsedd att ge sponsorn förbättrad image och goodwill är den att betrakta som gåva och därmed inte avdragsgill.” Principen är att du kan göra avdrag för värdet av direkta motprestationer.

Vad räknas som gåva?

En gåva är när du ger en annan person en sak eller någon egendom utan att få något tillbaka i utbyte för det. Om vi klär det i juridiska termer innebär det att du överför din äganderätt för något till en annan person utan att få någon ersättning för överföringen.

Sponsringen får inte omfattas av förbudet mot avdrag för gåvor. Om sponsringen endast är avsedd att ge sponsorn förbättrad image och goodwill är den att betrakta som gåva och därmed inte avdragsgill. Gåvor till hjälporganisationer är därmed normalt inte avdragsgilla.

Vad kan man erbjuda en sponsor?

Lista sådant du kommer på som kan ha ett värde för sponsorer; det kan vara allt från exponering på skyltar, biljetter till evenemang, träning med personal, digital exponering, utställningsytor, eller varför inte att ge erbjudanden i nyhetsbrev eller medlemsutskick (håll koll på GDPR!).

Vad menas med motprestation?

Motprestation kan beskrivas som ”det som har presterats eller ska presteras i utbyte mot någon tjänst”.

Vad kostar det att sponsra EM?

Prislistan ger en intressant bild av vilket marknadsvärde de olika idrotterna har. Den som vill sponsra friidrotts-EM i Göteborg i augusti får betala 800 000 kronor. Det är nästan en halv miljon lägre än priset för fjolårets friidrotts-VM, trots att SVT räknar med nästan lika många tittare.

Varför ska man sponsra?

Fördelarna med sponsring är många: Exponering / bygga varumärke: Nästan alltid får sponsorn synas med sin logotyp i ett visst sammanhang. Ju mer relevant evenemanget eller sammanhanget är för företagets verksamhet desto bättre.

Hur fylla i T2?

När det är dags för deklaration fyller Anna i “Blankett T2” i inkomstdeklarationen i Skatteverkets e-tjänst. Vilket ger ett överskott (vinst) på 4500 kr (7000 – 2500) som är det som kommer att beskattas. Tänk på att alltid kontrollera senaste informationen om skatteregler på Skatteverkets hemsida ⇢.

Hur beskattas fotbollsspelare?

Ersättningar i samband med idrottslig verksamhet beskattas i allmänhet som inkomst av tjänst. Med tjänst avses anställ- ning, uppdrag och annan inkomstgivande verksamhet av varaktig eller tillfällig natur, t. ex. i samband med match, tävling, träning eller upp- drag åt sponsor.

Vad är momsen på sponsring?

Ni ska då inte ta ut moms vid försäljning av varor och tjänster och får inte heller dra av moms på inköp för er verksamhet. Om ni felaktigt tar ut moms på till exempel reklam, annonser, sponsring m.m. har köparen ingen avdragsrätt för den felaktigt debiterade momsen.

Share this post