Ny

Vad innebar det att ha ett funktionshinder?

Vad innebär det att ha ett funktionshinder?

Funktionsnedsättning innebär nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga. Begreppet funktionshinder (på engelska ”disability”) däremot hänvisar till relationen mellan den omgivande miljön och individen. Alla personer med funktionsnedsättning är inte alltid funktionshindrade i alla sammanhang.

När uppstår funktionshinder?

En funktionsnedsättning kan uppstå som en följd av en medfödd skada eller sjukdom. Den kan också uppstå på grund av en skada eller efter en olycka. En funktionsnedsättning kan man ha under en period eller för alltid och en person kan ha flera funktionsnedsättningar samtidigt.

Definitioner. Funktionsnedsättning är en nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga. Funktionshinder är den begränsning som en funktionsnedsättning innebär för en person i relation till omgivningen.

När blir funktionsnedsättningen ett funktionshinder?

Man kan möta olika hinder om man har en funktionsnedsättning och dessa kallas för funktionshinder. Här några exempel. Om du använder rullstol kan en trappa vara ett funktionshinder. Om du har svårt att vara uppmärksam och sitta still i skolan kan ett stökigt klassrum vara ett funktionshinder.

Får man säga funktionshinder?

Socialstyrelsen i Sverige rekommenderar att man inte längre använder ordet ”handikapp”. I stället ska vi i svenskan använda ”funktionsnedsättning” då vi talar om nedsättningen i funktionsförmågan och ”funktionshinder” då vi talar om hur det påverkar förhållandet till omgivningen.

Vilka ord används för att beskriva fysiska funktionsnedsättningar genom tiderna?

De har kallats idiot, imbecill, sinnesslö, efterbliven, dåre, vanför och handikappad. Det var förr i tiden. Då ansåg man att problemen låg hos personen själv. Idag använder vi orden funktionshinder och funktionsnedsättning.

Share this post