Trendig

Var ar kollektivavtal?

Var är kollektivavtal?

Kollektivavtal är ett smidigt sätt att försäkra alla anställda på arbetsplatsen. Det är ett skriftligt avtal med försäkringar för till exempel sjukdom, arbetsskada, arbetslöshet, tjänstepension, föräldraledighet och dödsfall. Det reglerar även villkoren för lön, semester och arbetstid.

Hur uppkommer ett kollektivavtal?

Kollektivavtal nås i regel genom kollektiva förhandlingar. För fackföreningar är det vanligen ett centralt mål att få så många arbetsgivare som möjligt att ingå kollektivavtal. På så sätt anger man en lägstanivå för de anställdas löner, förmåner, anställningsvillkor, etc.

Var hittar jag mitt kollektivavtal?

Fråga din arbetsgivare eller ring Unionen för att ta reda på om det finns kollektivavtal på din arbetsplats. Som medlem kan du också se det om du är inloggad.

Vad är syftet med kollektivavtal?

Kollektivavtal skapar stabilitet på arbetsmarknaden och ger färre konflikter. Under avtalstiden gäller så kallad fredsplikt, då får man inte vidta några stridsåtgärder (till exempel strejk och lockout). Jämfört med andra länder är det ovanligt få konflikter på den svenska arbetsmarknaden.

Hur kan jag se mitt kollektivavtal?

Vilka är dom stora arbetsgivarorganisationerna?

Arbetsgivarorganisationer

  • Svenskt Näringsliv (centralorganisation för medlemsorganisationer inom privat sektor)
  • Sveriges Kommuner och Regioner, SKR (för offentlig sektor)
  • Arbetsgivarverket (för myndigheter).

Vad är nackdelar med kollektivavtal?

Genom att slå fast lönenivåer för arbetstagare kan det bidra till att enskilda anställda inte ges någon möjlighet att förhandla och höja sin egen lön. Kollektivavtalets villkor kan vara till nackdel för arbetsgivaren om denne skulle ha kunnat anställa samma personal till lägre lön eller andra villkor.

Vad händer om ett företag inte har kollektivavtal?

Generellt gäller att om kollektivavtal saknas ska de förmåner som kan aktualiseras regleras i anställningsavtalet för att du ska ha rätt till dem. Observera att ensidiga utfästelser av arbetsgivaren kan dras tillbaka utan att personalen tillfrågas (exempelvis kan policy-dokument ändras ensamt av arbetsgivaren).

Share this post