Frågor

Nar galler inte strandskyddet?

När gäller inte strandskyddet?

strandskyddet gäller samtliga stränder vid havet, insjöar och vattendrag oavsett storlek. det är förbjudet att inom strandskyddsområden vidta vissa åtgärder, som till exempel att anlägga, gräva eller bygga något.

Vad är ett angeläget allmänt intresse?

För att det ska vara ett angeläget allmänt intresse bör den planerade åtgärden långsiktigt ge fördelar för samhället. Om intresset kan tillgodoses utanför strandskyddsområdet ska dispens inte medges.

Hur komma runt strandskydd?

Man ska kunna passera längs vattnet Det är inte tillåtet att upphäva strandskyddet, eller ge dispens från strandskyddet, för den del av stranden som behövs för att allmänheten ska kunna passera mellan strandlinjen och de planerade byggnaderna eller anläggningarna.

Vad är Strandrätt?

Strandrätt kallas den rätt över strandade fartyg eller på stranden uppkastat gods, vilken i äldre tid ansågs tillkomma den stat, inom vars område strandningen ägt rum eller godset påträffats, stundom också inbyggarna vid kusten.

Hur söker man Strandskyddsdispens?

Vill du bygga, ändra eller åtgärda något inom ett strandskyddat område? Då behöver du ansöka om dispens från strandskyddet hos Länsstyrelsen eller kommunen. I strandskyddade områden får du normalt inte bygga eller ändra något.

När behövs inte Strandskyddsdispens?

Vissa åtgärder är dock tillåtna att göra utan att du har strandskyddsdispens. För jordbruk, skogsbruk och fiske finns särskilda regler. Även för större områden, t ex i en detaljplan, gäller speciella regler.

Vad är ianspråktagen mark?

Ianspråktagen mark innebär ofta en etablerad tomtplats eller hemfridszon runt en enskild bostad. Det kan också vara ett område som är ianspråktaget för andra ändamål, till exempel ett industriområde eller en campingplats. Avgörande är att området inte längre är allemansrättsligt tillgängligt.

Share this post