Frågor

Varfor kriskommunikation?

Varför kriskommunikation?

Varför kriskommunikation? övning kan man få en ökad förmåga, men de ansvariga aktö- rerna måste själva, beroende på typ av kris, egen organisation, resurser etc. avgöra hur den operativa kriskommunikationen ska organiseras och bedrivas. Krishantering och kriskommunikation är inte exakta veten- skaper.

Varför är det viktigt med krishantering?

En krisgrupp är en utsedd och förberedd resurs som aktiveras vid en kris. Krisgruppen ska ha kunskap, resurser och befogenheter att leda arbetsplatsen genom krisen. Målet med gruppens arbete är att hantera uppkomna kriser för att minimera skadan så mycket som möjligt med så liten störning som möjligt.

Hur skiljer sig ren kriskommunikation åt från den vardagliga operativa kommunikationen i en organisation?

En stor öppenhet ökar trovärdigheten, minskar mediernas möjlighet att göra sensationella avslöjanden och minimerar risken för ryktesspridning. Det omvända gäller också: en organisation som uppfattas som sluten väcker misstankar om exempelvis dålig krishantering.

Vad behöver man tänka på när det gäller kommunikation i kris?

ATT KOMMUNICERA I KRIS

  1. VAR FÖRBEREDDA. Det bästa är att vara väl förberedd redan INNAN krisen uppstår.
  2. AGERA SNABBT. När krisen väl är ett faktum gäller det att agera snabbt.
  3. INFORMERA INTERNT FÖRST.
  4. VAR TYDLIGA, ÄRLIGA OCH ÖPPNA.
  5. GÖR ER TILLGÄNGLIGA.
  6. VISA FÖRSTÅELSE OCH EMPATI.

Vilka offentliga aktörer har ett särskilt ansvar i krishanteringssystemet?

MSB skapar förutsättningar för att aktörer i krishanteringssystemet ska kunna leda och samordna insatser vid en olycka, kris eller annan händelse i samhället på lokal, regional och nationell nivå. MSB erbjuder aktörerna stöd i form av effektiva metoder, tekniska system samt nödvändig kompetens.

Vad är syftet med extern kommunikation?

Extern kommunikation är kommunikationen som sker utanför organisationen. Det kan till exempel vara med allmänheten eller politiker. Det viktiga med extern kommunikation är att stärka varumärket genom att upprätta goda relationer med medierna och ha en väl genomtänkt profil.

Krisinformation eller kriskommunikation är av central betydelse i en krishantering. Kriskommunikationen kan vara riktad inåt i organisationen (intern kommunikation) och utåt mot omvärlden (extern kommunikation).

Share this post