Frågor

Finns det nagra dialekter som ar mer populara an andra?

Finns det några dialekter som är mer populära än andra?

Det är svårt att säga vilka dialekter som är mest populära i dag. Tidigare undersökningar har visat att dialekterna i norra och västra Sverige varit mer omtyckta än de i söder och öster. Men attityder till dialekter kan snabbt förändras, och ingen större undersökning har gjorts på 2000-talet.

Vilken svensk dialekt tycker du är lättast att förstå vilken är svårast?

Svenskt standardspråk, standardsvenskan eller rikssvenskan, är svenska som är lätt för alla att förstå eftersom det saknar ord och uttal som bara finns i dialekterna. Man kan säga att standardspråk är svenska utan dialekt. Det liknar skriftspråket.

Varför är vissa dialekter mer populära än andra?

Attityder till olika dialekter är ofta knutna till fördomar som i exemplen ovan, men de kan också ha med maktrelationer att göra. Eftersom Stockholm som huvudstad förknippas med makt är stockholmskan ofta illa omtyckt i andra delar av Sverige.

Hur många människor pratar isländska?

Isländska är det språk som talas på Island. Det är ett västnordiskt språk och hör därför historiskt sett samman med norska och färöiska. Det isländska språket talas idag av ung. 355 000 människor.

Hur uppfattas Skånskan?

Skånskan har länge haft dåligt rykte i Sverige. Den har ansetts vara svår att förstå och grötig som en grishals. Enkätundersökningar från 70-talet visar hur gymnasieungdomar värderade skånskan mycket lågt i jämförelse med till exempel norrländska, dalmål, värmländska och göteborgska.

Vilka dialekter är mest populära i Sverige?

Bland de mest populära dialekterna hittar vi göteborgska, stockholmska och norrländska. Minst populär är östgötskan och småländskan. 2 593 svenskar mellan 15 och 80 år medverkade i en undersökning som Com Hem genomfört i ämnet kundservice.

Hur uppfattas skånskan?

Share this post