Blogga

Vad menas med att delegera?

Vad menas med att delegera?

Delegering är att man överlämnar beslutsrätt, det vill säga att man låter någon annan fatta beslut i ens eget namn. Detta kallas att beslutet delegeras. En person som tar emot beslutsrätten kallas delegat. Till exempel är högsta beslutande organet i en kommun dess kommunfullmäktige.

Är Delegeringsprov svårt?

Delegering ställer stora krav på gott omdöme, goda kunskaper och noggrannhet. Både den som ger en delegering och du som tar emot delegeringen måste vara säker på att du faktiskt förstår vad uppgiften innebär och klarar av att utföra uppgiften på ett säkert sätt.

Hur skriver man en delegering?

Endast den som har formell och reell kompetens och som ansvarar för arbetsuppgiften kan besluta om delegering. Delegering får inte ske mot någons vilja. Vid delegering ansvarar den som delegerar att samråd sker med berörd enhetschef om personalens lämplighet för uppgiften.

Vilket ansvar har den som tar emot en delegering?

Den som tar emot en delegering bär själv det fulla ansvaret för sitt sätt att utföra den mottagna arbetsuppgiften och är skyldig att utföra den efter bästa förmåga. Detta är alltså helt frivilligt och uppgiftsmottagaren kan avsäga sig delegeringen.

Delegering innebär överlåtelse av en medicinsk arbetsuppgift från någon som är formellt och reellt kompetent till någon som saknar formell men har reell kompetens för uppgiften. Den arbetsuppgift som ska delegeras måste vara klart definierad och inte förbehållen någon speciell yrkeskategori.

Vad innebär delegering inom äldreomsorgen?

Med delegering menas att någon som tillhör hälso- och sjukvårdspersonalen och som är formellt kompetent för en medicinsk arbetsuppgift överlåter denna till en annan person som saknar formell kompetens för uppgiften. Den som tar emot en delegering skall alltid ha reell kompetens för uppgiften.

Måste en delegering vara skriftlig?

Delegeringen ska vara skriftlig Du som tar emot en delegering får en kopia på delegeringsbeslutet. Beslut om ändrade delegeringar och återkallelse av delegeringsbeslut ska också dokumenteras. Om en delegering dokumenteras endast på en pappersblankett ska den sparas i minst tre år sedan delegeringen upphört att gälla.

Vem har rätt att delegera?

Hälso- och sjukvårdspersonal får bara delegera en arbetsuppgift till någon annan om kraven för en god och säker vård uppfylls. Den som delegerar en arbetsuppgift till någon annan ansvarar för att hen har förutsättningar att göra uppgiften. Den som får en delegering ansvarar för hur hen gör arbetsuppgiften.

Vilket ansvar har den som delegerar en arbetsuppgift till någon?

Den som överlåter en arbetsuppgift till någon annan ansvarar för att denne har förutsättningar att fullgöra uppgiften. Både den som delegerar och den som tar emot en delegering har ett personligt yrkesansvar i delegeringsförfarandet. En vårdgivare kan aldrig kräva att någon ska delegera en medicinsk arbetsuppgift.

Hur man kan få delegering?

Den som tar emot delegeringen måste vara dokumenterat (genom t. ex. kunskapstester) reellt kompetent för den aktuella uppgiften. De som inte har legitimation eller yrkesexamen på högskolenivå kan inte vara formellt kompetenta i den mening som avses i SOSFS 1997:14.

Vilken myndighet kräver delegering?

Många arbetsuppgifter inom kommunal hälso- och sjukvård kräver enligt lagar och författningar kompetens som sjuksköterska, arbetsterapeut eller fysioterapeut. Man pratar då om formell kompetens.

Kan man få muntlig delegering?

* Förr var det vanligt med muntliga delegeringar. I dag måste alla delegeringar vara skriftliga. Enda undantaget är akuta nödsituationer.

Kan man neka delegering?

En vårdgivare kan aldrig kräva att någon ska delegera en medicinsk arbetsuppgift. Det krävs alltid en individuell, professionell bedömning av både behov och lämplighet. Bedömningen gör den som delegerar. Ingen är heller tvungen att ta emot en delegering.

Vem får delegera en arbetsuppgift?

Vad kan delegeras?

  • Administrera (överlämna) ordinerat läkemedel som iordningställts genom dosdispensering av Apotek (Apodos)
  • Administrera läkemedel som iordningställts av sjuksköterska och som inte är avsett för injektion, exempelvis i dosett.

Vilket ansvar har den som delegerar och vilket ansvar har du som tar emot delegeringen?

Både den som delegerar och den som tar emot en delegering har ett personligt yrkesansvar i delegeringsförfarandet. En vårdgivare kan aldrig kräva att någon ska delegera en medicinsk arbetsuppgift. Det krävs alltid en individuell, professionell bedömning av både behov och lämplighet. Bedömningen gör den som delegerar.

Vad är en delegering?

En delegering är personlig och får inte överlåtas till någon annan. En delegering kan inte påtvingas någon; i akuta situationer kan en arbetsuppgift bli beordrad, men räknas då inte som en delegering.

Vem ansvarar för den som fått delegeringen?

Den som delegerar ansvarar personligen för att den som fått delegeringen har förutsättningar och kompetens att klara vårduppgiften.

Vad är delegering inom sjukvården?

Delegering inom sjukvården Inom sjukvården delegeras många medicinska arbetsuppgifter från någon med formell kompetens till någon med reell kompetens, det kan vara en sjuksköterska som överlåter en arbetsuppgift till en undersköterska. Detta är ett mycket vanligt förfaringssätt, speciellt inom den kommunala sjukvården.

Share this post