Rekommendationer

Hur klar man sig inom hinduismen?

Hur klär man sig inom hinduismen?

I många delar av Indien har kvinnor en tjockare stickad choli till kläderna då det kan vara kallt på vintern. Det har även blivit vanligt med stretch-cholis som man kan köpa färdigsydda på många ställen, då oftast enfärgade.

Vad kännetecknar den som följer Ahimsa?

Nära kopplad till vördnaden för naturen är principen om ickevåld (ahimsa). Det är enligt hinduismen orätt att döda, ja, att överhuvudtaget tillgripa våld mot något levande, människa eller djur. Man får inte ens döda exempelvis myror eller flugor, i varje fall inte medvetet.

Har Lakshmi avatarer?

En del hinduer vänder sig bara till en av gudarna medan andra går till flera olika. Det här är de vanligaste gudarna: Brahma, Vishnu, Shiva, Ganesha, Parvati, Durga, Kali, Lakshmi och Sarasvati. Vishnu har dessutom låtit sig återfödas som människa – som avatar – flera gånger. De här avatarerna dyrkas också.

Vad är antalet kaster i Indien?

Det finns många olika uppgifter om antalet kaster i Indien. Uppgifterna växlar mellan 3000 och 6400 kaster (Jatis) samt upp till 25.000 underkaster! Daliterna kallas felaktigt kastlösa, de har sin kast (jati) men står utanför det ’ariska samhället’ och dess fyra varna.

Vad är det mest genomgripande kastsystemet i Indien?

Det mest genomgripande kastsystemet finns i Indien och består egentligen av två delvis överlappande system kallade varna och jati. Liknande system finns eller har funnits i dess kulturellt närstående grannländer Pakistan, Bangladesh, Nepal och Sri Lanka och även i exempelvis Indonesien, Kina, Japan och delar av Afrika.

Vad är det hinduiska kastsystemet?

Det hinduiska kastsystemet delar in människorna i olika grupper (kaster). Allt beroende på hur människan har levt i ett tidigare liv. Den sociala indelningen i kaster avgör vilka människor som får umgås, vilka som får gifta sig och vilka arbeten som finns att välja på.

Share this post