Frågor

Har Sverige anonyma vittnen?

Har Sverige anonyma vittnen?

Idag är det inte tillåtet att vittna anonymt i en domstol i Sverige. Undantag görs bara för vissa personer som arbetar exempelvis inom polisen och i vissa speciella fall kan vittna under ett falskt namn.

Är anonyma vittnen bra?

– Ett system med anonyma vittnen innebär att den möjligheten försvinner. Den tilltalade kan inte veta om detta handlar ett vittne som har antipatier mot sig, om vittnet har en egen agenda eller om det finns andra omständigheter som gör att vittnets trovärdighet eller tillförlitlighet kan ifrågasättas.

Vilka skäl finns för att tillåta anonyma vittnen?

I syfte att upprätthålla respekt för den svenska rättsstaten och garantera medborgarnas frihet och säkerhet bör vittnen, under de särskilda omständigheter och i de former som redogörs för ovan, tillåtas att avlägga sina vittnesmål anonymt.

Vilka länder tillåter anonyma vittnen?

Norge, Danmark samt Nederländerna är några av de länder som i sin lagstiftning tillåter anonyma vittnen, dock under de villkor som Europadomstolen stipulerat. Frågan som uppkommer är om det föreligger ett behov att i Sverige införa anonyma vittnen.

Måste man vittna i Sverige?

I Sverige har vi allmän vittnesplikt. Det innebär att du är skyldig att vittna i domstol om åklagaren eller den misstänkta personen och dess försvarare anser att det behövs. Du kan alltså inte bestämma själv om du vill vittna eller inte.

Hur fungerar anonyma vittnen?

Ett system med anonyma vittnen urholkar alltså grundläggande rättigheter för den tilltalade. Givetvis blir det mycket svårt att försvara sig när den tilltalade inte vet vem det är som vittnar mot en. Det finns en inte alltför obetydlig risk att ett anonymt vittne väljer att vittna av olika skäl.

Varför vill man inte vittna?

Man är inte heller skyldig att vittna om man är gift eller släkt med någon av parterna i målet. Det finns även vissa andra undantag. Personer som upplever att det som jobbigt att behöva komma till domstolen och vittna kan kontakta ett vittnesstöd som arbetar på domstolen.

Share this post