Trendig

Hur kan stamceller bota diabetes?

Hur kan stamceller bota diabetes?

– Vid typ 1-diabetes kan insulinproducerande celler från stamceller förväntas bli en botande behandling. Men det tar nog mer än ett decennium innan detta kan införas brett kliniskt, säger Per-Ola Carlsson, Vid de försök som utförts hittills har den transplanterade vävnaden kommit från en annan individ.

Kan diabetes typ 2 övergå till typ 1?

Typ 2 diabetes övergår inte i typ 1 diabetes, det vill säga man bildar inte den typ av autoimmunitet som förstör de insulinproducerande cellerna som vid typ 1 diabetes. Undantaget är dock LADA, men då ser man redan vid sjukdomsdebuten antikroppar som tyder på en autoimmun sjukdom.

Kan diabetes typ 2 försvinna?

Kan man bli frisk från typ 2-diabetes? Svaret är i princip nej även här. Med ändrade levnadsvanor, framför allt mat, fysisk aktivitet och minskad stress, så kan blodsockret hållas på en normal nivå. Det kan uttryckas som att en person med typ 2-diabetes med normalt blodsocker är villkorligt frisk.

Vad är behandling av typ 1-diabetes?

Behandling av typ 1-diabetes. Förstora bilden. Det är sällan några problem att ta sina insulininjektioner själv. Behandlingen vid typ 1-diabetes består av att kontrollera blodsockervärdet och att ta insulin.

Hur behandlas typ 1-diabetes?

Behandlingen vid typ 1-diabetes består av att kontrollera blodsockervärdet och att ta insulin. Blodsockervärdet är det mått som anger hur mycket socker du har i blodet, och med insulin kan cellerna ta upp sockret som finns i blodet. Du kommer att få stöd, råd och uppmuntran från ett diabetesteam.

Varför kallas diabetes för sockersjuka?

Diabetes är ett samlingsnamn för flera sjukdomar som alla ger för mycket socker i blodet hos den som fått sjukdomen. Tidigare kallades diabetes för sockersjuka eftersom blodsockernivån är förhöjd. Orsaken till att blodsockernivån är för hög skiljer sig åt mellan de olika sjukdomarna: Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat bilda insulin.

Share this post