Ny

Kan sekretess rada mellan foraldrar och barn?

Kan sekretess råda mellan föräldrar och barn?

Vårdnadshavaren skall i takt med barnets stigande ålder och utveckling ta allt större hänsyn till barnets synpunkter och önskemål. Av 7 kap. 5 § sekretesslagen framgår att sekretess i vissa fall kan råda i förhållande till en underårigs förälder eller annan vårdnadshavare.

Vilka av följande kan ha rätt att veta om en person befinner sig på en vårdinrättning?

Undantag från tystnadsplikten En domstol, åklagare, polisen, kronofogden eller skattemyndigheten behöver veta om du vistas på en vårdinrättning. Kommunens socialtjänst eller Försäkringskassan behöver uppgifterna för att utreda ett ärende.

Får vårdnadshavare läsa barnets journal?

Som vårdnadshavare kan du också läsa barnets journal på 1177.se tills hen fyller 13 år. Barnet kan läsa journalen på nätet från den dag hen fyller 16 år. Det finns möjlighet att få förlängd åtkomst till ditt barns e-journal även efter barnet har fyllt 13 år.

Måste föräldrar vara med på BUP?

Ibland bestämmer du det själv, ibland gör du det tillsammans med dina föräldrar eller andra vårdnadshavare. Det kan vara bra om till exempel någon som jobbar i din skola får veta, så de kan stötta dig. Personalen på bup får inte berätta om dig eller dina besök på bup för vem som helst.

När får socialtjänsten bryta sekretessen?

Inom socialtjänsten gäller sekretess för uppgift om en enskilds personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den en- skilde eller någon närstående lider men (26 kap. 1 § OSL).

Vad är personliga angelägenheter?

Med personliga angelägenheter menas till exempel utbildning, och sjukvård. Detta betyder att skolan och vårdnadshavare i samråd ska tillförsäkra barnet en fungerande tillvaro i skolan, och att det är vårdnadshavarens ansvar att ta barnet till utvecklingssamtal eller ge barnet behövlig sjukvård.

Varför kan jag inte läsa mitt barns journal?

Barnet kan läsa journalen från den dag hen fyller 16 år. I vissa fall kan ditt barn få tillgång till delar av sin journal innan hen fyller 16 år. Då behöver hen genomgå en särskild mognadsbedömning. Då är det verksamhetschefen på den mottagning som det gäller som ska göra mognadsbedömingen.

Share this post