Allmänning

Ar demens en sjukdom?

Är demens en sjukdom?

Demens är inte en sjukdom. Det är en diagnos för en rad symptom som kan bero på olika sjukdomar och skador. Man brukar tala om tre huvudgrupper.

Är Alzheimers en psykisk sjukdom?

Psykiska symtom är vanliga vid Alzheimers sjukdom. Depressiva symtom är vanligast och kan förekomma under hela sjukdomsförloppet. Många alzheimersjuka ställs redan tidigt på antidepressiv medicinering. Vanföreställningar och hallucinationer förekommer framför allt i senare faser av sjukdomen.

Är demens en neurologisk sjukdom?

Demens är inte en sjukdom utan en diagnos för en rad symtom som kan bero på olika sjukdomar och skador i hjärnan. Begreppet demens är ett samlingsnamn för tillstånd där de intellektuella, sociala, känslomässiga och praktiska funktionerna försämras i onormal omfattning.

Kan man dö av alzheimer?

Om 50 år spås antalet Alzheimerpatienter ha ökat med 70 procent. Sjukdomen gör att vissa nervceller i hjärnan dör, vilket leder till att man blir glömsk, får svårt att känna igen sina nära och kära och att orientera sig i tid och rum. Sjukdomen är kronisk och ger en förkortad livslängd.

Hur ärvs alzheimer?

Barn till en förälder med en alzheimermutation löper 50 procent risk att själv insjukna. I vissa fall kan ett blodprov avslöja om man ärvt det skadade anlaget och därmed kommer att utveckla sjukdomen. Sådana anlagstester, på fackspråk presymptomatisk genetisk testning, utförs vid den genetiska enheten.

Vilka personlighetsdrag kopplas till alzheimer?

Kvinnor som är oroliga, stresskänsliga och/eller lynniga i medelåldern löper högre risk att senare i livet utveckla Alzheimers sjukdom. Det visar en ny studie vid Sahlgrenska akademin, där 800 kvinnor följts under nära 40 år.

Vad är det vanligaste symptomet på Alzheimers sjukdom?

Det vanligaste första symptomet på Alzheimers sjukdom är problem med närminnet. Efterhand kan förmågan att tala minska kraftigt. Alzheimerdrabbade personer får en frustrerande känsla av att de måste ha kontakt med alla runtomkring för att inte bli bortglömda.

Vad är de första tecknen på Alzheimers sjukdom?

De första tecknen på Alzheimers sjukdom, förutom försämrat minne, är svårigheter att hitta ord, uttrycka sig och förstå. Svårigheter med tidsuppfattning (år, månad och dag) är vanligt. Så småningom får den drabbade svårigheter med att hitta i omgivningen, att läsa, skriva och räkna eller klara praktiska saker.

Hur många drabbas av Alzheimer?

Alzheimer är en sjukdom som också drabbar yngre kvinnor och män. Men risken att drabbas ökar med stigande ålder. Med tanke på att befolkningen blir allt äldre är det också nära till hands att se att samhället står inför ett växande problem. Till år 2050 beräknas dubbelt så många som i dag vara drabbade.

Share this post