Ny

Varfor behover Wikipedia pengar?

Varför behöver Wikipedia pengar?

Trots Wikimedia Foundations betydande reserv verkar det vara bråttom att få in mer pengar till Wikipedia. Varför behöver ni ytterligare finansiering? Personalens löner är en del av era driftskostnader.

Hur redigerar man en artikel på Wikipedia?

Så här redigerar man en sida:

  1. Gå till den sida du vill redigera. Surfa till sidan som du vill redigera, till exempel artikeln om deckare.
  2. Klicka på fliken ”Redigera” eller ”Redigera wikitext” Flikarna finns längst upp på varje sida.
  3. Ändra texten.
  4. När du har redigerat färdigt: klicka på knappen ”Publicera ändringar”

Kan vem som helst skriva på Wikipedia?

Wikipedia är en fri encyklopedi, ett uppslagsverk med öppet innehåll. Det innebär att artiklarna i Wikipedia skrivs av människor som du själv, världen över och dygnet runt. Vem som helst kan läsa, redigera och lägga till artiklar.

Hur Kvalitetsbedöma artiklar på Wikipedia?

Att kvalitetsbedöma en artikel Dessa kriterier gör att den engelska språkversionen av Wikipedia (som har flest skribenter, flest artiklar och i allmänhet längre artiklar förutom om svenska förhållanden) bör ha fler trovärdiga artiklar än den svenska. Detta är också en vanlig uppfattning bland svenska läsare.

Kan man använda Wikipedia som referens?

För snabba fakta, som kan bedömas som ”säkra”, kan Wikipedia duga fint. Men som säker källa bör den undvikas i vetenskapliga sammanhang, i alla fall inte utan reservationer.

Hur refererar man till Wikipedia apa?

För Wikis som inte har någon versionshistorik bör du istället för år och datum skriva (u. å) [= utan år] och ange hämtningsdatum för den version av sidan som du har använt. Läs mer om referering till Wikipedia på APA Style: Wikipedia Entry References.

Trots Wikimedia Foundations betydande reserv verkar det vara bråttom att få in mer pengar till Wikipedia. Varför behöver ni ytterligare finansiering? Vi är lyckligt lottade att ha en reserv. Det är inte pengar som vi använder för löpande utgifter, utan de får bara användas i undantagsfall, såsom en ekonomisk kris.

Hur finansieras Wikipedia?

Wikipedia drivs av den icke vinstinriktade stiftelsen Wikimedia Foundation, som finansieras av privata donationer. I dag finns 273 språkversioner av Wikipedia tillgängliga. Av dessa har 28 fler än 100.000 artiklar. Totalt innehåller Wikipedia över 16 miljoner artiklar.

Vad som är bra med Wikipedia?

Wikipedia är fortsatt en av de tio populäraste sidorna på internet. Det som hade kunnat underminera Wikipedias trovärdighet är att plattformen öppet för vem som helst att gå in och justera informationen som finns där. Men det har visat sig att det är just detta som också uppslagsverkets styrka.

Kan man Swisha till Wikipedia?

Än så länge går länken ”Stöd Wikipedia” direkt till donate.wikimedia.org, som inte med ett ord nämner begrepp som bankgiro eller swish.

När kan man använda Wikipedia som källa?

Share this post