Frågor

Varfor aldersdiskriminering?

Varför åldersdiskriminering?

Den huvudsakliga förklaringen till åldersdiskrimineringen handlar inte om att vara äldre – t ex över 55 år – utan snarare om att inte vara ung – till exempel under 40–45 år, det menar Stefan Eriksson, en av forskarna bakom studien och docent i nationalekonomi vid Uppsala universitet.

I vilka situationer kan personer med hög eller låg ålder diskrimineras?

Studien lyfter även fram att både äldre och yngre upplever diskriminering i samband med rekrytering. Rapporten pekar också på att äldre kan diskrimineras genom att de inte erbjuds kompetensutveckling eller andra resurser som främjar fortsatt karriär och utveckling i arbetslivet.

Vad är det sociala åldrandet?

Den sista typen av ålder, social ålder, är den socialt konstruerade föreställningen om ålder, och går att jämföra med uppdelningen av kön och genus. Avsikten med begreppet social ålder är bland annat att belysa att det finns normer relaterade till ålder i samhället.

Vilka konsekvenser kan Ålderism få?

Konsekvenserna av ålderism kan vara att ålder används för att bedöma en människas förmåga, hennes roller eller värde, vilket kan ställa till allvarliga problem för äldre människor med utanförskap, exkludering och sämre bemötande både på arbetsplatsen och i det offentliga rummet som följd.

När blev ålder en diskrimineringsgrund?

Ålder infördes som skyddad diskrimineringsgrund i den diskri- mineringslag som trädde i kraft 2009 och som ersatte jämställdhets- lagen och sex andra civilrättsliga lagar med diskrimineringsförbud.

Vad menas med åldersdiskriminering ge exempel?

Åldersdiskriminering innebär att du inte får samma möjligheter som andra, bara för att du är yngre eller äldre än andra i samma situation. Det kan uppstå på utbildningar, på jobbet, på sjukhusen, på biblioteken eller andra platser där personer med olika åldrar deltar i samma verksamhet.

Hur påverkas äldre av samhällets attityder?

Resultatet visar att biståndshandläggarna ser ålderism i samhället genom mötet med äldre och den egna samhällsuppfattningen. De uppgav att diskriminering, fördomar och stereotyper finns i samhället som ställer till problem för äldre människor, utanförskap, sämre bemötande och ett bidragande till en negativ självbild.

Vad betyder Ålderism ge exempel?

Ålderism: Fördomar eller stereotypa föreställningar där en människas ålder ligger som grund och kan leda till diskriminering. Det betyder att ålder används för att bedöma en människas förmåga, roller eller värde. (Andersson 2008).

Share this post