Allmänning

Varfor matrisorganisation?

Varför matrisorganisation?

Den stora fördelen med matrisorganisationen är att den klarar av att genomföra komplexa projekt med förhållandevis begränsade resurser. En matrisorganisation skapar ett gemensamt resultatansvar med stort fokus på uppgiften/projektet och mindre fokus på organisatoriska funktioner.

Vad är en linjeorganisation?

Med linjeorganisation menas en hierarkiskt uppbyggd organisationsform där varje medarbetare endast har en enda direkt överordnad chef. Denna organisationsform utmärks av en strikt fördelning av arbetsuppgifter, ansvar och befogenheter.

Vilka företag använder linjeorganisation?

Linjeorganisation har alltid funnits inom militären och kyrkan där det också fanns en tydlig hierarkisk struktur. Grundläggande tankar med linjeorganisation är en mer eller mindre hierarkisk ordning samt att verksamheten styrs av klara regler.

Vad är en stab i företag?

Linje-stabsorganisation är en organisationsform som bygger på linjeorganisation men som kompletterats med rådgivande specialistfunktioner (staber) för att stödja cheferna. De flesta större företag i Sverige är i dag organiserade enligt linje-stabsprincipen.

Vad är en funktionsindelad organisation?

Med stark ledning och centrala samordningsmekanismer har dock flera företag framgångsrikt vuxit och globaliserat med en funktionsindelning. ”Skalfördelar” uppnås när personer med liknande kompetens och gemensamma målsättningar samlas inom ett funktionsområde.

Vad menas med den byråkratiska skolan?

Max Weber är upphovsman till den byråkratiska skolan. Den byråkratiska skolan skiljer mellan makt och auktoritet. Makt har den som kan tvinga andra till lydnad. Auktoritet har den som åtlyds frivilligt.

Vilka företag använder funktionsorganisation?

De flesta stora företag som arbetar med något där det finns rutiner och alltid samma uppgifter brukar vara strukturerade enligt en funktionsorganisation. En verksamhet som är organiserad enligt en funktionsorganisation har då valt att dela upp verksamheten i avdelningar.

Vad är den operativa kärnan?

Den operativa kärnan längst ner är den del som gör det arbete som organisationen har till uppgift att utföra för att nå sina överordnade mål. Här finns aktiviteter som till exempel inköp, försäljning och produktion.

Vad innebär Maskinbyråkrati?

Maskinbyråkrati. Maskinbyråkrati är en organisationsform som är vanligt förekommande inom företag som tillverkar eller producerar varor och produkter. Ett utmärkande drag för denna organisationsform är att arbetsmoment är tydligt definierade och styrda i detaljnivå.

Vilka funktioner ingår i Mintzbergs teoretiska modell för organisationsstruktur?

Det som Mintzberg (1993) tar upp i sin teori är en organisationsstruktur som innehåller fem avdelningar i organisationen; ledningen, IT-avdelningen och supportavdelningen, mellanchefernas avdelning och den operativa kärnan.

Share this post