Blogga

Ar det loneskatt pa sjukvardsforsakring?

Är det löneskatt på sjukvårdsförsäkring?

Sjukförsäkring, PlanSjuk Försäkringen är en P-klassad försäkring enligt inkomstskattelagen. Arbetsgivaren har avdragsrätt inom vissa ramar (28 kap, 5-15§ Inkomstskattelagen 1999:1229) och särskild löneskatt skall erläggas.

Är sjukförsäkring avdragsgill?

Ja, kostnaden för sjukvårdsförsäkring är avdragsgill. Den delen är skattefri. Övriga delen av försäkringen ska däremot förmånsbeskattas med 60% och innebär bl. a. kostnader för läkemedel, operation och vård på sjukhus.

Hur bokför man sjukförsäkring?

En kostnad för en skattepliktig förmån av sjukvårdsförsäkring avseende anställda redovisas i kontogrupp 76. En utgift för en enskild näringsidkare, en delägare i ett handelsbolag eller en delägare i ett kommanditbolag avseende en sjukvårdsförsäkring bokförs som ett eget uttag i kontogrupp 20.

Är K klassade försäkringar avdragsgilla?

Premien är inte avdragsgill för privatpersoner. K-klassad försäkring= Försäkringen är en kapitalförsäkring enligt inkomstskattelagen, vilket innebär att utfallande belopp är fritt från inkomstskatt. P-klassad försäkring= Försäkringen räknas skattemässigt som en pensionsförsäkring: P:et står för pensionsförsäkring.

Är sjuk och olycksfallsförsäkring avdragsgill?

Vid olycksfallsförsäkring är den försäkrade alltid försäkringstagare. Utbetalningar från olycksfallsförsäkringen är skattefria. Premie som betalas av arbetsgivare är avdragsgill för denne som personalkostnad. Arbetsgivare får även göra avdrag om den anställde betalar premien genom bruttolöneavdrag.

Vilka försäkringar ska man ha som egenföretagare?

Försäkra dig själv

  • Arbetslöshetsförsäkring.
  • Pensionsförsäkringar eller privat pensionssparande som kompenserar för utebliven tjänstepension.
  • Olycksfallsförsäkring.
  • Sjukavbrottsförsäkring.
  • Du kan även teckna försäkringar som höjer sjukpenningen, och andra som täcker kostnader för läkarvård och vikarie.

Hur beskattas sjukvårdsförsäkring?

Den skattepliktiga förmånen av en sjukvårdsförsäkring beräknas till 60 procent av försäkringspremien. En sjukvårdsförsäkring med en premie på 4 000 kr per år har ett förmånsvärde på 60 procent av premien. I det här exemplet blir det 2 400 kr. Om din marginalskatt är 30 procent blir din förmånsskatt 720 kr per år.

Vad betyder skatteklass K?

Försäkringen är en fristående privatägd försäkring. Sjukförmånen kan tecknas med skatteklass ”P” eller ”K”. Tilläggsförmån tecknas med skatteklass ”K”. Om förmånen beskattas i skatteklass ”K”, är premien inte avdragsgill men utfallande försäkringsbelopp är skattefritt inom vissa ramar.

Hur bokför man sjuk och olycksfallsförsäkring?

Kostnaden för en skattefri förmån av olycksfallsförsäkring bokförs i kontogrupp 75 för anställda och i kontogrupp 63 för delägare som inte är anställda. Kostnad för en skattepliktig förmån av olycksfallsförsäkring bokförs i kontogrupp 75 för anställda och i kontogrupp 69 för delägare som inte är anställda.

Är olycksfallsförsäkring avdragsgill enskild firma?

En delägare i en enskild firma, ett handelsbolag eller ett kommanditbolag tar upp en skattepliktig förmån av olycksfallsförsäkring till förmånsvärdet som en skattepliktig intäkt i bokföringen eller enbart i inkomstdeklarationen.

Share this post