Trendig

Vad kan man lagga i en bokashi hink?

Vad kan man lägga i en bokashi hink?

Strö över lite bokashiströ varje gång du fyller på i hinken, räkna med 2 matskedar till en liter mat. Använd lite mer om det är varmt eller om du har proteinrika matrester som kött, fisk, ost och ägg. Fortsätt fylla med lager av matavfall varvat med bokashi tills hinken är full.

Kan man slänga Räkskal i komposten?

Exempel på hushållsavfall som kan slängas i en försluten varmkompost: Frukt, grönsaker, mejeriprodukter, kött, fiskrens, räkskal, äggskal, bröd, kaffesump och filter, te och tepåsar, hushållspapper, oblekta servetter, äggkartonger, aska etc.

Hur många Bokashihinkar i en pallkrage?

Till en pallkrage där du ska ha näringskrävande grönsaker kan man gräva ner 2-3 kranhinkar. Vanliga hinkar (grönhinkar) kan man ha flera eftersom de är mindre och de har oftast mycket papper i.

Kan man kompostera Kräftskal?

Efter kräftskivan på landet har vi en hög kräftskal att ta hand om. Funkar det att lägga på komposten? Svar: Inte i trädgårdskomposten men i en kompost för matavfall där det finns täta väggar och tättslutande lock, annars kan skalen dra till sig möss, råttor och flugor.

1-2 matskedar till varje liter matavfall, 2 är oftast bättre. En liter matavfall väger oftast runt en kilo. Till proteinrika, ”svåra” matrester (kött, fisk, ost) kan man strö på lite extra. Annars kan man använda så lite strö som möjligt, mikroberna förökar sig gratis ändå.

Hur gör man jord av bokashi?

Gör så här:

  1. Skaffa en stor hink eller en tunna med lock.
  2. Bottna med lite torr jord, gärna gammal krukjord eller annan trött och näringsfattig jord.
  3. Häll ner mogen bokashi.
  4. Täck materialet med jord.
  5. Lägg ett lock lite på glänt.
  6. Inom två veckor har bokashin blivit jord.

När blir bokashi jord?

Nu när det är lagom varmt i jorden kommer din Bokashi omvandlas till jord i 3-4 veckor, när det börjar bli kallare kan det ta betydligt längre men till våren blir det klart. Krukjorden blir som ny igen. Något man kan göra är att förnya det på plats nu under hösten och vintern.

Kan man lägga bokashi i komposten?

Borra några lufthål i sidorna några centimeter från botten. Ställ tunnan på ett stort fat eller liknande. Varva bokashi-kompost med använd krukjord, löv, växtdelar etc i tunnan under vintern. Tryck gärna ner komposten i tunnan så att mer får plats.

Share this post