Allmänning

Vad ar skillnaden mellan ortodoxa och protestantiska kyrkan?

Vad är skillnaden mellan ortodoxa och protestantiska kyrkan?

Inom den ortodoxa kyrkan är det bara biskoparna som måste vara celibata. Och bara män kan bli patriarker, biskopar, eller präster. På 1500-talet kom en ny inriktning, det var en protest mot påven och den katolska kyrkan: protestantismen. Det finns inte bara en protestantisk kyrka, utan flera tusentals olika.

Hur ska en ortodox kristen leva?

Den ortodoxa kyrkan, eller de ortodoxa kyrkorna som grenen också kallas, består av flera nationella kyrkor i öst som har sina ursprung i den tidiga kyrkan från östra medelhavsområdet och det östromerska riket. Ortodoxa kyrkan har ingen gemensam ledare eller organisation. Därför har varje ortodoxt land sin egen kyrka.

Varför användes Termen protestant?

Termen protestant användes ursprungligen om den grupp av teologer, furstar och rikets städer inom Tysk-romerska riket som vid riksdagen i Speier 1529 vittnade för ( Pro Testare) vad de själva ansåg var den riktiga tolkningen av den katolska tron, och protesterade mot kejsarens beslut.

Vad är den protestantiska kyrkan?

Den protestantiska kyrkan är en samlingsbeteckning för en mängd olika kyrkor och samfund vars viktigaste gemensamma nämnare är att de inte accepterar påven i Rom som ledare för kyrkan. De protestantiska kyrkornas tolkning av kristendomen kallas för protestantism.

Vad är Protestantism i tyskan?

Ordet protestantism är belagt i tyskan sedan sent 1500-tal (endast om lutheraner), i det engelska språket sedan 1640 med vag innebörd, i det svenska språket sedan 1680 omfattande alla reformationsrörelserna, inklusive både lutherska och reformerta, men ofta i inskränktare användning för evangelisk-luthersk troslära. [2]

När uppstod protestantismen i nord­Europa?

Protestantismen uppstod när prästen Martin Luther år 1517 gjorde upp med den katolska kyrkan. Han ansåg att den hade fjärmat sig från grunden i den kristna tron, som den beskrivs i Bibeln. Under de följande 50 åren frigjorde sig kyrkor och nationer i större delen av Nord­europa från påven och den katolska tron.

Share this post