Innehållsförteckning
Hur går en prostatacancer undersökning till?
De vanligaste metoderna för att ställa diagnosen prostatacancer är via PSA-prov, palpation, ultraljud, magnetkamera (MR) och vävnadsprov (biopsi). Sammantaget bedöms på detta sätt om cancer förekommer samt dess aggressivitet och utbredning.
Är prostatacancer ärftlig?
Det är väl känt att män med prostatacancer i släkten har en ökad risk att drabbas av sjukdomen. Man räknar t. ex. med att bröder till män med prostatacancer har en dubblerad risk.
Hur lång tid tar det att få svar på Prostatabiopsi?
Oftast är svaret klart efter en till två veckor, men det kan variera hur lång tid det tar innan du får svaret. Svaret skickas till den läkare som har skrivit remissen för provtagningen. Den läkaren lämnar svaret till dig.
Hur testar man sig för prostatacancer?
Stockholm3-testet är ett blodprov som är utvecklat av forskare på Karolinska Institutet. Stockholm3-testet mäter över 100 markörer för att fastställa risken för behandlingskrävande prostatacancer.
Vad innebär förhöjda värden i prostatan?
Provsvaret visar hur högt eller lågt PSA-värdet är. Ett förhöjt värde visar att du har någon sjukdom i prostatan, men inte vilken sjukdom det är. Ett provsvar som visar ett högt värde behöver därför kompletteras med andra provtagningar eller undersökningar.
PSA-provet är ett vanligt blodprov som tas i armvecket. PSA produceras i prostatakörteln och finns i hög koncentration i sädesvätska och gör det lättare för spermierna att röra sig. En del av det PSA som tillverkas läcker ut i blodet. Även helt friska män har därför små mängder PSA i blodet.
När ska man kolla sin prostata?
Kolla ditt PSA! Du besiktigar bilen för att se om det är några fel på den men hur ofta går du själv till läkaren för en hälsokontroll? Var sjunde man i Sverige får prostatacancer före 75 års ålder och idag lever nära 100 000 män med diagnosen.