Blogga

Vem ager Malaren?

Vem äger Mälaren?

Riksintresse. Mälaren med öar och strandområden är i sin helhet av riksintresse.

Var går gränsen mellan Mälaren och Östersjön?

Norrström är insjön Mälarens primära utlopp i Östersjön, i centrala Stockholm. Det går mellan Riddarfjärden och Stockholms ström, med Norrmalm i norr och Stadsholmen (Gamla stan) i söder. I Norrström återfinns öarna Strömsborg och Helgeandsholmen, och Norrström korsas av Vasabron, Riksbron, Norrbro och Strömbron.

Hur bred är Mälaren?

Fakta om Mälaren

Medelarea (km2)* 1073
Största djup (m) 66
Medeldjup (m) 12,8
Längd (km) 120
Bredd (km) 65

Hur är mälarisen?

Under 60-talet var Mälaren starkt övergödd men tack vare utbyggda reningsverk och åtgärder riktade mot jordbruket har läget förbättrats. Det finns däremot mycket kvar att göra innan problemet med övergödning i Mälaren är löst. Den biologiska mångfalden i Mälardalen är något som det arbetas aktivt med att bevara.

Hur ren är Mälaren?

Vattnet i Mälaren är rent, och det är viktigt att det fortsätter vara det.

Var är Mälaren som djupast?

Lambarfjärden är Mälarens djupaste fjärd (66 meter). Den ligger i östra Mälaren, begränsas av Hässelby i nordost, Lovön i syd och Färingsö i väst.

Vilka orter ligger nära Mälaren?

Västerås
StockholmKöpingSödertäljeUppsala
Mälaren/Städer

Är det fritt fiske i Mälaren?

Lagen om fritt handredskapsfiske gäller i Mälaren, Stockholms ström och Saltsjön. Det innebär att alla har rätt att fiska med spinnspö, pimpel eller mete på dessa vatten. För nätfiske, trolling, dragrodd och angelfiske krävs lov från fiskerättsägaren. De tre sistnämnda fiskemetoderna ingår i TDA-fiskekortet.

Hur stor är Mälaren?

1 140 km²Mälaren / Yta

Hur stor är ekoln?

Ekoln är en 22 kvadratkilometer stor sjö som utgör Mälarens nordligaste fjärd.

Är mälarisen säker?

Isen kan försvagas snabbt och ett otränat öga har ofta svårt att skilja på säker och osäker is. Håll dig därför till de markerade banorna om du är osäker, ta det försiktigt och håll dig uppdaterad kring vad de lokala experterna rekommenderar. Anpassa din tur utifrån en dagsfärsk bedömning helt enkelt.

Share this post