Ny

Var tillverkas Riedel?

Var tillverkas Riedel?

Riedels huvudkontor ligger i Kufstein i Österrike och här tillverkas även Riedels munblåsta karaffer och glasserier. Hantverket kräver både stor yrkesskicklighet och stora lungor. När glasmassan kommer ut ur den 1200 grader varma ugnen har den en konsistens som liknar flytande honung.

Var tillverkas Orrefors glas?

Idag sker tillverkning av Kosta Bodas konstglas och Orrefors servisglas främst i Kosta. En mindre del av produktionen har sedan några år tillbaka tillverkats på andra skickliga glasbruk i Europa. På alla glasbruk används design av samma formgivare och i många fall de tekniker som utvecklats av på glasbruket i Småland.

I vilka länder tillverkas glas?

Glas är tungt och svårfraktat och därför fördelaktigt att producera där marknaden finns. WSJ menar att Kina i dag både producerar och använder cirka 45 procent av all världens glas. Samtidigt är glasindustrin i amerikanska Toledo på dekis; i dag finns där 2 500 anställda jämfört med 10 000 i början av 1970-talet.

Var tillverkas Riedelglas?

Efter en lång och dramatisk historia har Riedel idag sitt säte i den Österrikiska staden Kufstein. Det första som slår oss när vi kliver in i fabriken i Kufstein är den overkliga hettan från smältugnarna som håller 1200 grader. Här tillverkas Riedels mest exklusiva glas och karaffer fortfarande för hand.

Finns Orrefors glasbruk kvar?

Orrefors glasbruk grundades 1898 och stängdes i juli 2013 och 130 anställda sades upp. Nu skrivs nya kapitel i Orrefors glashistoria.

Hur tillverkas glas steg för steg?

Vid 1 400—1 550 grader smälts alla råvarorna samman i en glasugn och bildar en flytande glasmassa. Massan får sedan kallna till en arbetstemperatur på mellan 1 050 och 1 200 grader. Då kan glaset formas genom blåsning, pressning, centrifugering och gjutning – innan det kyls ner och blir fast i formen.

När slogs Kosta och Boda ihop?

Kosta Glasbruk Kosta Boda som vi känner till varumärket idag bildades genom en sammanslagning av glasbruken i Kosta, Boda och Åfors (och är sedan 1989 en del av Orrefors Kosta Boda AB).

Vilka Riedelglas?

Vinglasskola för Riedelglas

  • Sauvignon Blanc. Sauvignon Blanc är en av världens mest populära gröna druvor.
  • Riesling. Riesling är en populär grön druva som ursprungligen kommer från Tyskland.
  • Pinot Noir.
  • Zinfandel.
  • Champagne.
  • Shiraz/Syrah.
  • Chardonnay.
  • Cabernet/Merlot.

Hur stora vinglas ska man ha?

Det finns vinglas i många olika storlekar. Exempel på hur mycket ett vanligt vinglas kan rymma är 42, 48 eller 58 centiliter, men det finns också så kallade Burgundy-glas som rymmer 73 cl. Vinglas för röda viner är i regel större än vinglas för vita viner.

Share this post