Blogga

Vad betyder Hogshead?

Vad betyder Hogshead?

Hogshead är en typ av tunna som oftast används till att lagra alkoholhaltiga drycker. Termen är också ett ålderdomligt rymdmått som representerar volymen på en sådan tunna, men exakt hur stor [..]

Vad betyder Double cask?

Det här är en 12-årig singelmalt och ”double cask”-benämningen kommer sig av att whiskyn lagrats på sherryfat av både amerikansk och europeisk ek. Slutresultatet är en snygg och ganska snäll whisky med schysst balans mellan len sötma och ekig kryddighet.

Vad är cask strength?

Cask strength betyder ofta att whiskyn är mycket stark. Nästan all whisky vattnas ner till 40 eller 43 procent. Men begreppet cask strength har egentligen inget med alkoholhalten i sig att göra, det enda det säger är att whiskyn är buteljerad i den styrka den hade när den tappades ur fatet.

Är whisky med Fatton?

För sjätte året i rad lanseras en unik whisky i begränsad upplaga om 3 000 flaskor. Årets version är Sweden Rock Single Malt Whisky Oloroso Sherry, med fruktig och intensiv smak av rostad vanilj, anis och en hint av lakrits med en komplex eftersmak av torkad frukt och mjuka fattoner.

Vad innebär begreppet blended whisky?

Blended Scotch Whisky – en blandning av antingen en eller flera Single Malt Scotch Whisky eller en eller flera Single Grain Scotch Whisky. Blended Malt Scotch Whisky – en blandning av en enda Malt Scotch Whisky men som har destillerats i mer än ett destilleri.

Vad betyder cask whisky?

Cask. Tunna eller fat. Cask Strength. Whisky som buteljeras direkt från fat, utan spädning.

Vad är cask whisky?

Cask strength är ett mått på alkoholstyrkan på whiskyn när den mognar i faten (cask) innan den buteljeras. Whisky i faten, brukar ha en alkoholstyrka runt 60-65% och är närmast odrickbar. Normalt blandas whiskyn ut med vatten, så alkoholstyrkan i användning ligger runt 40%.

Vad menas med cask whisky?

Tunna eller fat. Cask Strength. Whisky som buteljeras direkt från fat, utan spädning. Eftersom alkoholhalten varierar från fat till fat späds den ibland till en viss nivå för att slippa trycka om etiketterna.

Hur dricka cask strength?

En inhandlad whisky som ligger runt 40% är oftast redan nervattnad till denna styrka vid buteljeringen och kan oftast med fördel drickas direkt utan att tillsätta mera vatten. Om man däremot har köpt nån så kallad Single Cask (whisky ur en och samma tunna) så brukar dock alkoholhalten ligga lite högre, t ex på 57,3%…

Share this post