Allmänning

Nar kom Plankhus?

När kom Plankhus?

En stor del av alla småhus som är byggda mellan 1920 och 1950 är plankhus.

Har plank i gammalt hus?

Redan i början av 1900-talet byggdes de flesta villor med väggar av plank istället för timmer, men väggarna saknade isolering. På 1940-talet började den traditionella plankväggen att byggas av allt tunnare plank. Hålrummen i väggen började då fyllas med isoleringsmaterial, vanligen sågspån.

Vad är Plankstomme?

Plankstommen bestod av stående sågade plank i flera lager, sammanhållet av liggande virke. Plankstommen var vanlig i bostadshus av trä under första halvan av 1900-talet. Ännu 1947 användes den traditionella plankstommen i omkring 80 procent av alla nybyggda småhus.

Varför bygga trähus?

Fördelar med att bygga trähus Det är billigare att bygga trähus än stenhus. Det är lätt att bygga efter egna premisser. Det är ett tacksamt material att använda vid nybygge, tillbyggnad och renovering. Det är snyggt att måla om.

Hur högt kan man bygga ett trähus?

Sedan 1994 finns det inga regler som begränsar höjden på trähus. Kraven gällande brandsäkerhet är funktionsbaserade. Detta innebär att byggnaden måste uppfylla vissa funktioner och utifrån dessa krav kan material och konstruktioner väljas fritt.

Vad är Spräckpanel?

Termen spräckpanel kommer av att när man använde spillvirke av bredare dimensioner spräckte man det med yxa till lagom bredd. Man har i senare tid också använt träullsplattor som underlag, d.v.s. 3-4 cm tjocka skivor fabricerade av träull och cement.

Vad är nackdelar med trähus?

Bland träets nackdelar nämndes dålig ljudisolering, exempelvis mellan våningar. Det påpekas att det i allmänhet krävs grövre dimensioner på bjälklag och väggar för att uppnå en ljudisolering som mot- svarar den hos andra material. Bristande formstabilitet, rörelser och känslighet för fukt är andra svagheter.

Vad är dåligt med trähus?

En annan nackdel är att husen blir väldigt tunga. Risker för sättningar finns, särskilt om marken är mjuk eller sank. Det kräver därför en noggrannare kontroll av marken innan grunden byggs. Det gäller även fukt.

Hur högt får man bygga en villa?

Gällande förordning säger: att man ska börja räkna byggnadshöjd från den genomsnittliga marknivån invid byggnaden. byggnadshöjden ska räknas upp till skärningen mellan fasadplanet och ett plan som med 45 graders lutning inåt byggnaden berör taket.

Var används Spräckpanel?

En kloasonvägg består av en plankstomme med spräckpanel på båda sidor (ohyvlade, kantskurna bräder, som spikas glest och diagonalt på stomme av plank), en så kallad röring på båda sidor (vassmatta som putsbärare) och slutligen puts på båda sidor. Ibland lades även papp mellan plank och spräckpanelen.

Share this post