Populära

Hur spreds folktron forr?

Hur spreds folktron förr?

Folktrons spridning förr och idag Även dessa filmer har satt spår i dagens föreställningsvärld. En stor skillnad idag mot för bara hundra år sedan är att föreställningar och berättelser sprids blixtsnabbt tack vare just internet, medan det tidigare kunde ta lång tid för föreställningar att rota sig.

Vad har älvor för egenskaper?

I folktron är inte älvorna så snälla och vänliga som de ofta beskrivs i sagorna, utan de är ganska snarstuckna och hämndlystna och anses kunna sätta sjukdomar på människorna. Särskilt utsatta var de små odöpta barnen som blev magra och ynkliga av att älvorna sög på deras fingrar och tår.

Hur folktron lever kvar i vårt språk?

Många väsen som det talades om i det gamla förindustriella bondesamhället är numera bortglömda, andra är kända även om man inte längre tror på dem och vissa lever fortfarande kvar i en slags vår tids folktro. I äldre tid var folktrons väsen ofta förknippade med den nyckfulla och mystiska naturen.

Vad symboliserar en älva?

Älvan är i folktron ett kollektivt naturväsen som i skymningen och vid soluppgången kunde ses dansa över ängar, öppna fält och mossiga marker. I yngre tradition brukar älvorna uppfattas som kvinnliga väsen, men i äldre uppteckingar framställs de mera könsneutralt.

Vad betyder folktron?

Folktro är ett samlingsnamn på folkliga trosuppfattningar inom ett geografiskt område med en begränsad etnicitet.

Folktron hör hemma i den föreställningsvärld som råder, och förändras därför med tid och rum. Många väsen som det talades om i det gamla förindustriella bondesamhället är numera bortglömda, andra är kända även om man inte längre tror på dem och vissa lever fortfarande kvar i en slags vår tids folktro.

Vad trodde man på i Sverige förr i tiden?

Men om du hade levt i Norden vid den här tiden, skulle du förmodligen istället ha dyrkat Oden, Tor, Frej, Freja och de andra gudarna och gudinnorna inom den fornnordiska religionen. Nordbornas äldre religion brukar även kallas för asatro eftersom deras viktigaste gudar var asar.

Share this post