Frågor

Vem skapade tampong?

Vem skapade tampong?

Tampongen förs in i slidan för att suga upp menstruationsblod och förhindra att mensblodet kommer ut ur slidan. Den moderna tampongen för detta ändamål uppfanns 1936 av Dr. Earle Haas och Michael Dunn. Tidigare användes mjukt linne som kramades ut i ren olja.

Vem kom på bindor?

I slutet av 1800-talet hade också den första kommersiella dambindan introducerats på den amerikanska marknaden av Johnson & Johnson.

När kom det första mensskyddet?

Innan de första kommersiella mensskydden lanserades 1896 fick kvinnor ta vad som fanns till hands, och det var i allmänhet inte mycket. Tyg var inget som vanliga hushåll hade i överflöd, och de eventuella restbitarna behövdes till annat än att absorbera blod, med följden att mensen ofta fick rinna fritt.

När uppfanns tampong?

Den första menskoppen började fabrikstillverkas i USA redan i slutet av 1930-talet, inte långt efter tampongen (med införingshylsa) som började tillverkas i fabrik något tidigare på 1930-talet. Det finns dock dokumentation om menskoppar från så tidigt som i slutet av 1800-talet, så menskoppen är ingen nyhet.

Vad är bindor gjorda av?

En binda består av absorberande material och läggs i trosorna. De finns för engångs- och flergångsbruk. De senare kallas ofta för tygbindor. Engångsvarianter är tillverkade av cellulosamaterial, medan återanvändningsbara bindor är gjorda av till exempel bomull, flanell eller frotté.

Hur mycket kostar mensskydd genom livet?

Den genomsnittliga menstruerande personen använder ca 12,000 – 16,000 engångsbindor eller tamponger under en livstid, räknar vi om det i pengar så stiger summan rätt fort till enorma proportioner. Under en livstid så spenderar vi som har mens ungefär 25 000 kronor på mensskydd.

Vad kallades mens förr i tiden?

Ungefär 1600 år senare, på 300-talet före kristus, börjar det som vi kan kalla för mensens tabubelagda historia. Apropå ordet tabu så lär det härstamma från det polynesiska ordet för just mens, tupua. Blodet var något kvinnan måste göra sig av med, alltså var det ont.

När kom det första Mensskyddet?

Share this post