Ny

Vad kan man prata med HR om?

Vad kan man prata med HR om?

HR ska hjälpa chefen att vrida och vända på vad som händer, och diskutera varför saker sker, enligt Marie Hallander Larsson. Bäst är om man i förväg kan planera för olika händelser där man vet att det finns en risk att människor blir upprörda, exempelvis omorganisationer.

Som stödfunktion fungerar HR som interna konsulter. Med sin sakkunskap ska de vara ledning och chefer behjälpliga inom områden som rekrytering, kompetensutveckling, arbetsmiljö, omorganisation med mera. Det är dock respektive chef som har själva personalansvaret för sina medarbetare. Det är viktigt att komma ihåg.

Vad gör en HR enhet?

HR-avdelningens huvuduppgifter är att: ge råd och stöd till chefer i HR-frågor. ge råd och stöd till medarbetare. utveckla HR-processer, metoder och verktyg för bland annat rekrytering, kompetensutveckling, ledarskap, lönebildning, arbetsmiljö, likabehandling och samverkan.

Vad är HR frågor?

Human Resources är ett samlingsbegrepp för vad som också kan kallas personalfrågor. HR har hand om allt från rekrytering, organisationsutveckling, arbetsmiljö till pension.

Har HR tystnadsplikt?

Alla personliga uppgifter om anställda/studenter som kommer HR-avdelning eller företagshälsovård/studenthälsa till handa är sekretessbelagda och kräver en konfidentiell behandling, såtillvida att den berörde inte medger något annat.

När ska man kontakta HR?

Om du misstänker att medarbetarens beteende är så allvarligt att det kan resultera i en varning, ett avskedande eller en polisanmälan ska du alltid kontakta HR-chefen eller en bolagsjurist.

När är det dags att byta jobb?

Ifall du mår dåligt, känner likgiltighet och ångest eller att allt är tråkigt är det ett väldigt starkt tecken på att det är dags att byta jobb. Ditt arbete kan nämligen vara en orsak till att du mår dåligt och har ångest på men även utanför jobbet.

Vad vill jag som HR?

HR-avdelningens huvuduppgifter är att:

  • ge råd och stöd till chefer i HR-frågor.
  • ge råd och stöd till medarbetare.
  • utveckla HR-processer, metoder och verktyg för bland annat rekrytering, kompetensutveckling, ledarskap, lönebildning, arbetsmiljö, likabehandling och samverkan.

Vad är ett Exitsamtal?

Ett exitsamtal hålls av en neutral chef med den uppsagda efter själva uppsägningen. Syftet är att ta reda på hur medarbetaren upplevt före- taget som arbetsgivare.

Vad är en HR?

HR är en förkortning av Human Resources. Som HR-chef är du ansvarig för din arbetsgivares personalresurser samt den eventuella HR-avdelning som arbetar med och sköter rekryteringen, kompetensutvecklingen och personalvården.

När behövs en HR?

Ofta har HR ansvaret för att säkerställa organisationens tillgång till kompetenta ledare på såväl kort som lång sikt, vilket har en stark koppling till företagets övergripande mål och strategier. HR är den funktion i organisationen som har bäst insyn i personalens engagemang och motivation.

Har alla chefer tystnadsplikt?

Offentligt anställda omfattas av offentlighets- och sekretesslagen. I 21 kap. OSL innehåller regler om tystnadsplikt och sekretess till skydd för arbetstagaren. Oavsett om din chef omfattas av en lagreglerad tystnadsplikt eller ej ska denne iaktta god sed på arbetsmarknaden.

Hur är en bra HR-chef?

Som HR-chef bör du ha en djup kunskap och erfarenhet av hur det är att arbeta i och även gärna leda en HR-avdelning. Samtidigt som du bör ha ingående kunskap i vad Human Resources innebär rent praktiskt är det också viktigt att du har ledaregenskaper är strukturerad, analytisk och inte minst strategisk.

Share this post