Populära

Vad ar en kritisk styrpunkt CCP i det kalla koket?

Vad är en kritisk styrpunkt CCP i det kalla köket?

En kritisk styrpunkt (CCP) är ett steg i livsmedelshanteringen som måste vara under kontroll för att konsumenterna inte ska komma till skada av någon hälsofara i maten.

Vilka faror kan livsmedel utsättas för?

Mikrobiologiska faror: Bakterier, svampar, virus. Fysiska faror: Glasbitar, träflisor, plastbitar, plåster, smycken med mera. Kemiska faror: Rengöringsmedel, diskmedel, smörjolja, målarfärg med mera. Allergener: Det man kan få en allergisk reaktion mot, till exempel mandel, jordnötter, gluten, laktos med mera.

Vilket av nedanstående är en kritisk styrpunkt CCP i butiken?

Exempel: Varmhållning av färdiglagad mat är en kritisk styrpunkt då bakterietillväxt kan ske om maten varmhålls under 60°C. Fastställ gränsvärden för att säkerställa att varje CCP är kontrollerad, t ex att varmhållning sker i minst + 60°C.

Vad är en kritisk styrpunkt?

Kritisk styrpunkt (CCP): en funktion (till exempel hantering, process) vid vilken en kontrollåtgärd kan tillämpas och är nödvändig för att förebygga eller eliminera en livsmedelsburen fara eller reducera den till en acceptabel nivå.

Vilka kritiska kontrollpunkter?

Sammanställning av kritiska kontrollpunkter (CCP) Hanteringssteg.

  • Kritisk gräns. Övervakningsrutiner.
  • Korrigerande. åtgärder.
  • Dokumentation. Vad.
  • När. Vem.
  • Vad. Var och när.
  • Vad är kritisk gräns?

    Kritisk gräns: en gräns som skiljer det acceptabla från det oacceptabla. I dricksvattensammanhang bör man skilja på begreppen kritisk gräns och gränsvärde som det används i bilaga 2 till SLVFS 2001:30.

    Vad är exempel på en CP?

    Den som har CP kan även ha andra besvär som beror på att hjärnan inte fungerar som vanligt. Exempel på det är epilepsi, nedsatt syn eller hörsel. En del som har CP har också en intellektuell funktionsnedsättning men de flesta har det inte. De som har det har oftast en lätt utvecklingsstörning.

    Share this post