Blogga

Har Sverige erkant Vastsahara?

Har Sverige erkänt Västsahara?

Sverige har inte erkänt Sahariska arabiska demokratiska republiken (SADR) som självständig stat. Inga andra EU-länder har heller erkänt SADR. Så länge FN-processen att hitta en slutstatus för Västsahara fortgår menar regeringen att det vore olämpligt med ett erkännande.

Hur många länder har erkänt Västsahara?

Den västsahariska republiken, Sahariska arabiska demokratiska republiken (SADR), utropades 27 februari 1976, när de sista spanska trupperna lämnade området. Över 80 stater har erkänt Västsahara (SADR), dock inget EU-land, men närmare hälften av dem har sedan återtagit sina erkännanden.

Antalet länder som erkänt Västsahara (SADR) som en självständig stat har ursprungligen varit omkring 85 stycken. Men många av dessa har dragit undan sina erkännanden, bland andra Malawi och Zambia. Framförallt har SADR erkänts av länder i Afrika och Latinamerika. 2016 kom beskedet att Sverige inte erkänner SADR.

När tog Spanien över Västsahara?

Bakgrund. Västsahara var en spansk koloni ända fram till mitten av 70-talet och hette då Spanska Sahara. När Spanien lämnade landet år 1975 gjorde både Marocko och Mauretanien anspråk på Västsahara.

Hur startade konflikten i Västsahara?

SNABBA FAKTA. Konflikten handlar om vem som ska ha kontroll över Västsahara som ligger söder om Marocko. Bakgrund: Konflikten tog sin början kring mitten av 1970-talet. Marocko har ockuperat större delarna av forna Spanska Sahara (Västsahara) medan befrielserörelsen Polisario utropat området till en självständig stat.

Är Västsahara ett land?

SADR är medlemmar i Afrikanska Unionen. Västsahara är med andra ord inte fullt ut ett land idag.

Är Västsahara ett eget land?

Västsahara, tidigare Spanska Sahara (eller Río de Oro), är ett geografiskt område i Saharaöknen söder om Marocko i norra Afrika. Området anses av FN vara icke-självstyrande område, och ockuperas sedan den 27 februari 1976 av Marocko. Angränsande länder är, förutom Marocko, Algeriet och Mauretanien…

Share this post