Allmänning

Nar uppfanns Gensaxen?

När uppfanns Gensaxen?

Gensaxen CRISPR-Cas9 kallas genteknikens skarpaste verktyg och har revolutionerat molekylärbiologisk och cellbiologisk forskning. Emmanuelle Charpentier gjorde upptäckten av gensaxen vid Umeå universitet 2012.

När uppfanns CRISPR-Cas9?

Strax efter att Emmanuelle Charpentier och Jennifer Doudna publicerar upptäckten av gensaxen CRISPR/Cas9 år 2012, visar flera forskargrupper att gensaxen går att använda för att modifiera arvsmassan i celler från både möss och människor. Detta leder till en explosionsartad utveckling.

Vem upptäckte Gensaxen?

Emmanuelle Charpentier prisas för upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9. Här upptäcktes gensaxen CRISPR-Cas9 av Emmanuelle Charpentier, som tilldelades Nobelpriset i kemi 2020. Äntligen blev Nobelpriset verklighet för Emmanuelle Charpentier. Glädjen är stor på Umeå universitet.

Hur länge har CRISPR funnits?

Upptäckten som blev startskottet publicerades 2012 och redan året därpå förklarade tidskriften Science att det rådde CRISPR-craze, alltså CRISPR-yra, i vetenskapsvärlden. Temperaturen har inte svalnat sedan dess. I december 2015 blev tekniken utsedd till årets genombrott av vetenskapstidskriften Science.

Vad kan Gensaxen användas till?

Gensaxen har flera användningsområden. Bland annat kan den användas inom medicinen för att skapa nya behandlingar mot cancer och forskare tror att den inom en snar framtid kan användas för att bota svåra sjukdomar som går i arv. Jordbruket är ett annat område där gensaxen kan appliceras.

Vad står Cas9 för?

Cas9 är en endonukleas, ett enzym. Namnet är en förkortning av CRISPR Associated System number 9 som betyder ungefär CRISPR-associerat system nummer 9. Det förekommer flera olika sådana system i olika bakteriearter.

Vad står CRISPR-Cas9 för?

Förkortningen CRISPR står för Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats. CRISPR/Cas9 är ett komplex bestående av Cas9 som är ett enzym som klipper itu DNA-spiralen och ett guide-RNA som innehåller information om var i DNA-spiralen klippet ska ske.

Vilken sjukdom kan ev Gensaxen utrota?

Exempel är blödarsjuka, sickelcellanemi, Pompes sjukdom, Huntingtons sjukdom och cystisk fibros. Även inom bland annat cancer och allvarliga infektionssjukdomar kan CRISPR-Cas9 möjliggöra utvecklingen av nya behandlingsmetoder. Verktyget används redan i forskning om bland annat HIV och malaria.

Vad kan CRISPR användas till?

CRISPR förutspås bli betydelsefull inom en lång rad områden: Regenerativ medicin och för utvecklingen av genterapier för genetiska sjukdomar, men även för medicinska behandlingar inom andra områden, som infektionssjukdomar och cancer.

Share this post