Allmänning

Vad menas med att kopa i ratt tid just in time?

Vad menas med att köpa i rätt tid just in time?

Just In Time förkortas JIT och är en planeringsfilosofi som handlar om att producera och leverera varor i precis den mängd och vid den tidpunkt som de behövs.

Vad menas med att leveranserna ska komma hem just-in-time?

Just-in-time har näst intill blivit en del av det svenska vardagsspråket. Det används då mest som ett ut- tryckssätt för att komma exakt i rätt tid, dvs vare sig för tidigt eller för sent.

Varför är det så bra att kombinera just-in-time produktion med ett stort lager?

Just-in-time handlar inte enbart om att minska lager och därmed reducera kapitalbindning. Det handlar också om att skapa förutsättningar för att minska lager och på så sätt undvika att de minskade lagren leder till försämrad leveransförmåga, fler kost- nadskrävande produktionsstörningar och sämre kapacitetsutnyttjande.

Vad betyder Lean Production på svenska?

Det handlar om en systematisk metod för att få bort det som är onödigt, Muda, inom ett produktionssystem, som en konsument inte har ett intresse av men som kan vara en kostnad för tillverkaren.

Vad innebär principen Japanska sjön?

I den japanska sjön symboliserar vattennivån vårt lager och problemen är de kobbar som finns (under) ytan. Ser vi inte kobbarna bryr vi oss inte om dem, men de ligger där under ytan och kostar en massa pengar. På samma sätt som det kostar oss massa pengar att strö på mer säkerhetslager för att lösa våra problem.

Vad är ett dragande system?

Ett dragande system producerar bara när det faktiskt finns ett behov från efterföljande steg i processen. Motsatsen är ett tryckande system. Fördelarna med ett dragande system är att produktion bara sker när den faktiskt efterfrågas.

Vad är Flödesanalys?

Värdeflödesanalys (VSM – Value Stream Mapping) är en metod inom Lean för att identifiera utmaning- ar inom material- och informationsflöden. MiniMI- FA-workshoppen baseras på värdeflödesanalys och syftar till att ge förbättringar med fokus på ledtid, kvalitet och lagernivå, tre viktiga nyckeltal inom återtillverkning.

Vad betyder kundorderstyrd?

Har du en produkt som är helt unik och saknar konkurrens kan du använda dig av vad som kallas kundorderstyrd tillverkning. Det innebär att du inte börjar tillverka innan en order från en kund har kommit och kunden är villig att vänta den tid det tar för dig att tillverka och leverera produkten.

Vad betyder Heijunka?

En metod för produktionsplanering som planar produktionsflödet och som placerar produktionsplanen på en synlig plats så att eventuella problem i produktionen kan ses på ett tidigt stadium.

Share this post