Frågor

Vad var Buddhas lara?

Vad var Buddhas lära?

Buddha hade kommit fram till fyra sanningar: 1) Allt liv är lidande. 2) Lidandet beror på människornas begär eller livstörst. 3) Lidandet kan upphöra. 4) Vägen till lidandets upphörande är den heliga åttafaldiga vägen.

En filosofi och religion Buddha levde för omkring 2500 år sedan i Indien. Att försöka likna honom och tillämpa hans lära är det väsentliga inom buddhismen. Buddhas lära handlar om hur vi människor ska leva för att slippa återfödas till ett nytt liv fyllt av begär som enligt buddhismen ses som ett lidande (se nedan).

Hur blir man buddhist i Sverige?

Hur blir man buddhist? Om man råkar vara född i ett buddhistiskt land av buddhistiska föräldrar så blir man automatiskt buddhist, precis som många svenskar förväntas vara kristna när de föds.

Vem var Buddha och vad gjorde han?

Buddhismen uppkom i nordöstra Indien på 400-talet f.Kr. Grundaren hette Siddharta Gautama (ca 490-410 f.Kr ), men fick så småningom titeln Buddha, som betyder ”den som vaknat upp och förstått tillvarons sanna natur”. Buddha är därav en titel, inte ett personnamn.

Vem är hinduismens Gud?

Det finns miljontals gudar inom hinduismen. Det finns gudar som bara dyrkas i en enda by. Andra är kända i hela Indien. Man brukar tala om tre huvudgudar och dessa är Brahma, Vishnu och Shiva.

Hur ser man på Gud?

Kristna tror på en treenig Gud. Med det menas att det bara finns en Gud, men som visar sig i tre olika gestalter eller väsen: Fadern, Sonen och som den heliga Anden.

Kan man vara buddhist i Sverige?

Buddhismen är en relativt liten religion i Sverige, men har under senare år sett en ökning. Antalet buddhister uppskattas i april 2011 till runt 45 000 personer eller nära 0,5% av Sveriges befolkning, vilket gör den till Sveriges tredje största religion efter kristendomen och islam.

Hur är det att vara buddhist i Sverige?

Munkar och nunnor är lite mer religiösa specialister än de andra i församlingen. Men alla deras mål är samma och de är att nå befrielse. Buddhister lever efter olika regler de levnadsregler som gäller är: inte döda, inte stjäla, inte ljuga, inte berusa sig och även inte leva i sexuell omoral.

Share this post