Rekommendationer

Vart kommer odysse ifran?

Vart kommer odyssé ifrån?

Odyssén är tillsammans med Iliaden de äldsta grekiska litterära verk som finns bevarade. Verken tillskrivs Homeros och skapades runt 800 f Kr. Odyssén beskriver, på versmåttet hexameter, den grekiske hjälten Odysseus tio år långa och problemfyllda resa hem till ön Ithaka.

Vad heter prinsessan som hittade Odysseus?

Naken och utmattad spolades Odysseus iland påScheria, där han upptäcktes av prinsessan Nausikaa, som hade kommit dit för att tvätta sina kläder. Hennes tjänarinnor sprang skrikande iväg dåde såg den vilde och nakne mannen, men Nausikaa närmade sig honom. Hon gav honom mat och kläder och berättade var han var.

Vilka skulle Odysseus hem till?

Telemakos berättade för sin far om de närmare hundra friarna som befann sig i deras hus i jakt på ett äktenskap till Penelope. De gjorde upp en plan för hur de skulle bli av med dessa män, sedan förtrollades Odysseus åter till en tiggargubbe, det för att inte bli igenkänd när herden kom tillbaka från staden.

Var bodde Penelope?

Det var tack vara hans list som grekerna till slut lyckats inta Troja. Nu seglade han hemåt med flera skepp i sitt följe. Odysseus hade redan varit borta i tio år. På Ithaka väntade hans hustru Penelope och hans son Telemakos, som nästan var nyfödd när han reste.

Varför begav sig Odysseus till dödsriket?

Det var bara ett problem; Teresias var död. Det betydde att Odysseus måste bege sig till underjorden och Hades dödsrike. Efter långt sökande fann han en ingång till underjorden via floden Acheron, som på ett ställe rann upp i havet. Grekerna färdades i sitt skepp genom dystra gångar och hörde vilsna själars jämranden.

Hur slutar skildringen av det trojanska kriget i Iliaden?

Akilles, som är grekernas främste hjäte, har dragit sig tillbaka efter en tvist med härföraren Agamemnon. Då hans vän Patroklos stupat i strid med den trojanska prinsen Hektor, tar Akilles åter till vapen och dödar Hektor. lIliaden slutar med trojanernas dödsklagan över prinsen.

Vilka platser besökte Odysseus?

Odysseus var enligt legenden kung över Ithaka, en liten ö utanför Greklands västkust. Han deltog i den tioåriga grekiska belägringen av Troja i västra Mindre Asien strax söder om inloppet till Dardanellerna och är omskriven i Homeros Iliaden för sitt hjältemod.

Var väntade Penelope?

(Målning av Nicolae Vermont, 1893). Strändernas svall är en roman av Eyvind Johnson, utgiven år 1946. Handlingen återberättar händelserna kring den grekiske hjälten Odysseus, hans resa hem från det trojanska kriget, hustrun Penelopes väntan på honom och sonen Telemachos iver att få träffa sin far.

Vem hjälpte Odysseus?

Under två kvällar i rad berättar Odysseus sin historia för faiakerna och deras kung Alkinoos och drottning Arete. Därefter belönar de honom rikt och hjälper honom hem till Ithaka.

Hur slutar Odysséen?

Kriget vanns av Odysseus och hans män, de tog sig in i staden genom att gömma sig inuti en häst, den Trojanska hästen. Han blev då så stor på sig att han förolämpade en av gudarna, havsguden Poseidon.

Vilka dödar Odysseus?

Tjugoförsta och tjugoandra sången. Vid pilbågetävlingen för Penelopes friare ger sig Odysseus till känna efter att galant ha klarat tävlingen. Han dödar med hjälp av sin son, Telemachos, och Eumaios friarna liksom de slavar och tjänare som visat sig otrogna.

I vilket nuvarande land låg Ilion?

Den antika staden Troja (grekiska: Τροία Troia eller Ίλιον Ilion; latin: Troia eller Ilium; turkiska: Truva) är en arkeologisk plats i nuvarande Mindre Asien, nordvästra Turkiet, vid Dardanellerna vid Hissarlik nära staden Çanakkale. Platsen upptogs på Unescos världsarvslista 1998.

Odysséen är en berättelse om den gamla grekiska kungen Odysseus hans resa tillbaka hem från kriget i Troja. Resan blev ett äventyr och det tog honom tjugo år att återvända till sitt hem Ithaka. Det hela började med att Odysseus lämnade sin fru Penelope och deras nyfödda son Telemakos för att kriga mot Troja.

Vad gör Odysseus när han kommer hem till sin fru Penelope?

När Odysseus slutligen kom hem, fann han huset fullt av oförskämda friare som åt och drack och inte ville resa sin väg förrän Penelope valt sig en ny make. Hon förklarade, att hon skulle gifta sig med den som kunde skjuta en pil med Odysseus’ båge.

Hur lurar Odysseus Cyklopen?

Odysseus lyckas lura Polyfemos med en list. När Polyfemos frågade efter Odysseus namn svarade Odysseus att han hette ”Ingen”. När Odysseus och hans mannar förblindat Polyfemos genom att driva pålen i hans enda öga skrek Polyfemos till sina cyklopkamrater ”Ingen har förblindat mig”.

Vad heter prinsessan som fann Odysseus?

Nausikaa[redigera | redigera wikitext] Odysséen berättar att Nausikaa åtföljd av sina tärnor beger sig till havsstranden för att tvätta kläder. Där påträffar hon den skeppsbrutne och nakne Odysseus och för honom till sina föräldrars hus, där han tags väl omhand.

Share this post