Allmänning

Vad heter sherry pa spanska?

Vad heter sherry på spanska?

Namnet sherry är en engelsk version av det spanska ordet jerez (uttalas ”xe-res”) som i sin tur är en version av det uråldriga sherish (translitterering av det arabiska شريش). Det franska skrivsättet var en gång xérèz. Regionen är en Denominación de Origen (DO) och det officiella namnet är D.O.

När ska man dricka sherry?

Servera som aperitif tillsammans med nötter och charkuterier men är också toppen till nästan alla typer av tapasrätter. Fino Sherry dricks kort efter buteljering, Tio Pepe och La Ina är två kända varumärken. Är helt enkelt fino Sherry tillverkad i Sanlúcar de Barrameda.

Hur länge håller en öppnad flaska sherry?

All sherry, utom fino och manzanilla, håller sig flera veckor i öppnad flaska som står svalt.

Hur ska man dricka sherry?

Prova till tapas där skinka, tonfisk och oliver ingår. Amontillado: är från starten en lagrad fino, men då jästtäcket har dött ut så får vinet en oxiderat ton och smak. Lite som en blandning av fino och oloroso med helt torra smaker. Prova till gazpacho och salta mandlar.

Är Madeira sherry?

Mat som passar till madeira Madeiran motsvarar här sherrystilen fino eller ett torrt, friskt vitt vin. Halvsöt och söt madeira serveras vid rumstemperatur till lagrade och kraftiga ostar eller till smakrika desserter med torkad frukt, kola eller choklad. Här motsvarar stilen söt sherry, lagrat portvin eller mörk rom.

Vilken sherry till matlagning?

Sherry i matlagning I såser och svampsoppor passar amontillado eller oloroso. Det går bra att använda både torr och halvtorr sherry. Fino och manzanilla passar bra i smakrika tomatsåser, men kan också passa bra som ersättare för kinesiskt risvin i asiatiska wok- och gryträtter.

När ska man dricka portvin?

Serveringstips. Portvin kan drickas genom hela måltiden (beroende på val av vin och maträtt), men det vanligaste är att man dricker port som dessertvin eller till ostbrickan.

Vilket glas till sherry?

Andra typer av vinglas Medan dessa anses vara de tre viktigaste stilarna av vin glas, finns det andra som är mycket mer specifika, såsom sherry copita. Detta smala, koniska glas är perfekt för att förbättra de doftar av, inte bara sherry av god kvalitet, utan även portviner, likörer och många aperitifer.

Share this post