Populära

Vilka lander har kolera?

Vilka länder har kolera?

Kolera sprids lätt. Man beräknar att det varje år inträffar mellan 1,3 och 4,0 miljoner kolerafall, och 21 000 till 13 000 dödsfall på grund av kolera. Sjukdomen finns främst i Afrika, men förekommer även i Asien, särskilt i Indien och Indonesien. I Syd- och Centralamerika har sällsynta utbrott förekommit.

När kom den första koleran i Sverige?

Som en följd av den kraftiga urbaniseringen var Sverige hårt drabbat av kolera under 1800-talet. De första fallen av kolera i Sverige visade sig i juli 1834 och i augusti samma år bröt den första epidemin ut i Göteborg och i Stockholm. Koleran återkom åren 1850, 1852, 1853, 1855, 1857, 1859 och 1866.

Varför är kolera smittsam?

Kolera är en smittsam tarmsjukdom som orsakas av bakterien Vibrio cholerae via ett exotoxin.

När började kolera sprida sig i Indien?

Kolera har sitt ursprung runt Ganges, och spred sig ibland över andra delar av Indien. Den första nedskrivna instansen av kolera nedtecknades i en indisk sjukjournal 1563.

Vart finns kolera idag?

Sjukdomen finns inte i Sverige men bakterien kan isoleras från utlandsresenärer som smittats vid vistelse där kolera finns. Under den senaste tioårsperioden har ett fall vartannat år rapporterats enligt Smittskyddslagen.

Vart kom kolera ifrån?

Kolera har sitt ursprung runt Ganges, och spred sig ibland över andra delar av Indien. Den första nedskrivna instansen av kolera nedtecknades i en indisk sjukjournal 1563. Sjukdomen var känd i Europa, men man trodde att den var en uteslutande tropisk sjukdom som inte kunde spridas norrut och västerut.

Vilka områden drabbades av digerdöden?

Pesten i Sverige Detta innebär ungefär mellan 225 000 och 500 000 personer. Pesten spreds längs tidens handelsvägar – både människor och råttor reste med fartygen och spred sjukdomen när de kom iland. I städerna spred sig sjukdomen snabbt bland smutsiga och trånga gränder och tättbefolkade hus.

Share this post