Populära

Hur rakna ut koordinater?

Hur räkna ut koordinater?

Man skriver koordinaterna inom en parentes (x, y), där x-värdet alltid står först och y-värdet efter. Man brukar skilja värdena inom parentesen åt med ett komma eller ett semikolon. Punkten som är inritad i koordinatsystemet ovan utläser man på detta sätt som (2, 3).

Hur beräknar man Parallelltransversal?

Exempel 2

  1. $DE$ är en parallelltransversal. $
  2. Bestäm längden av sträckan $AC$ .
  3. Vi kallar $x=AC$ x = A C och ställer upp följande samband.
  4. $\frac{x}{3,3}=\frac{3,4}{2,8}$
  5. Multiplicera bägge leden med $3,3$
  6. $\frac{3,3\cdot x}{3,3}=\frac{3,4\cdot3,3}{2,8}$
  7. I vänsterledet kan vi förkorta med $3,3$ och får då

Vad är ett koordinatsystem?

Koordinater är matematiska tal som anger geometriska punkter. Med koordinater kan man översätta geometriska problem till en form som kan behandlas med algebraiska och numeriska metoder. En fullständig uppsättning regler för översättning från geometriska punkter till koordinater kallas koordinatsystem.

Hur räknar man ut topptriangelsatsen?

När vi använder oss av topptriangelsatsen innebär det att vi beräknar ut skalan mellan den lilla och stora triangeln genom att dela den lilla triangelns sida med motsvarande sida i den stora triangeln.

När ska man använda topptriangelsatsen?

Om vi har en triangel som denna: Och vi har sidorna A, B och C, och vill bestämma D, då kan transversalsatsen användas. Om E eller F ska beräknas, alternativt finns med i beräkningen, måste topptriangelsatsen användas. Topptriangelsatsen säger att: AA+C=BB+D=EF.

Vad är fjärde kvadranten?

I första kvadranten finns endast positiva koordinater. Andra kvadranten (II) är den övre vänstra fjärdedelen av koordinatsystemet. Tredje kvadranten (III) är den nedre vänstra fjärdedelen. Fjärde kvadranten (IV) är längst ned till höger.

Share this post