Trendig

Hur far man upp raoljan?

Hur får man upp råoljan?

Råoljan upphettas under tryck till mellan 370 °C och 430 °C och pumpas in i den nedre delen av en destillationskolonn. Destillationskolonnen är uppdelad i 20-30 nivåer med 60 centimeters mellanrum. De nivåer som är längst ned är varmast och sedan avtar temperaturen ju högre upp man kommer.

Vad används råoljan till?

Den energirika oljan är idag vårt viktigaste fossila bränsle och en av världens viktigaste råvaror. Olja kan raffineras till bensin, fotogen och olika typer av eldningsoljor, men är också råvara till plaster och syntetfibrer…

Vad består petroleum av?

Petroleum, även kallat mineralolja, bergolja, råolja och ibland nafta (från Arabiskan naft, är en tunnflytande mörk vätska som naturligt förekommer i delar av berggrunden. Vätskan är en blandning av hundratals olika kolväten, som bildats av växter och djur som inte förmultnat, i en process som tar ungefär 100 000 år.

Hur kommer oljan till fabriken?

Tankfartygen lossar råoljan som förvaras i stora bergrum i Torshamnen. Därifrån pumpas oljan vidare till raffinaderiet. När råoljan kokas skiktar sig olika produkter vid olika kokpunkter. Bensin separeras vid 170° C, Diesel vid 300° C och tjockolja vid 500° C.

Hur tillverkas plast steg för steg?

Molekylerna som bygger upp plastmaterial kommer nästan alltid från råolja. På ett oljeraffinaderi får oljan genomgå en rad olika behandlingar. Därefter delas oljan upp i mindre beståndsdelar. Eten, propen, styren, och andra monomerer som ingår i plast, kan sedan skickas vidare till plastindustrin.

Är petroleum farligt?

Att svälja ned lättflytande petroleumprodukter innebär stor risk, speciellt för barn. Vätskan kan lätt kan glida ner i luftvägarna och ge kraftig hosta och andnöd, och i allvarliga fall kemisk lunginflammation. Långvarig hudkontakt, till exempel från indränkta kläder, kan ge brännskadeliknande symtom.

Vilka grundämnen består råolja av?

De molekyler som bygger upp ämnet olja består av grundämnena kol och väte. Oberoende på vilken form olja har, består den därför av kolväten. Det enklaste kolvätet: metan består av en kolatom och fyra vätearomer. Nästa föreningen är etan som består av två kolatomer som båda binder tre väteatomer var.

Vad är en fraktion?

En fraktion är en särgrupp förenad av en gemensam ståndpunkt inom en organisation, till exempel ett parti. En fraktion kan vara en relativt organiserad grupp som inom den större gruppen agerar för ett maktövertagande av den större gruppen i enlighet med fraktionens intressen.

Vart kan man hitta råolja?

Hela denna process förekommer huvudsakligen på havsbottnar i en syrefattig miljö där kolvätena inte kan oxidera. Processen sker ständigt men på grund av vår långt större förbrukning av olja kommer den inte att kunna ersättas av nya råoljelager i samma takt, därav benämningen icke förnyelsebar energi.

Vilka produkter framställs av råolja?

Olja är en mycket användbar produkt, både som energikälla och som råvara för fram ställning av olika slags produkter. De drivmedel som framställs vid raffinering av råolja är flygfotogen, bensin, die sel, eldningsolja och fartygsbränslen (bunkerolja).

Vad betyder fraktion kemi?

Fraktion (organisation) – en särgrupp förenad av en gemensam ståndpunkt inom en organisation. Fraktionsdestillation – en destillationsmetod som kan användas för att separera en blandning av många ämnen med liknande kokpunkter. Fraktion (kemi) – olika delprodukter efter en separation.

Vad används skifferolja till?

Skifferolja lämpar sig bäst för produktion av mellandestillat som fotogen, flygbränsle och dieselolja. Efterfrågan på dessa har stigit kraftigt under 1990- och 2000-talen.

Hur transporteras råoljan?

Man transporterar råoljan från oljefält till raffinaderier via pipelines. Transporten kan ske över hela världen. I vissa länder, t ex USA använder man även rören åt att transportera den färdiga produkten av oljan efter raffineringen. De fossila bränslena ger 80 % av vår energi.

Hur tar man upp olja ur marken?

För att komma åt oljan borrar vi djupt ner i berggrunden. Sedan pumpas oljan upp och sänds via tankfartyg eller gigantiska rör (pipelines) till raffinaderier där den förädlas till olika produkter, tex bensin, diesel och eldningsolja.

Vart finns oljeraffinaderi?

Europas modernaste raffinaderier Totalt raffineras närmare 18 miljoner kubikmeter råolja varje år vid våra båda helägda raffinaderier Preemraff Göteborg och Preemraff Lysekil. Det ger en total raffineringskapacitet av cirka 345 000 fat per kalenderdag, vilket motsvarar 15 procent av Sveriges totala energiförbrukning.

Vart i världen finns det gott om råolja?

Saudiarabien – (OPEC)

  • Ryssland.
  • USA.
  • Iran – (OPEC)
  • Mexiko.
  • Kina.
  • Norge.
  • Kanada.
  • Hur olja blivit till?

    Genom miljoner års utveckling har organiskt material som härstammar från djur- och växtdelar lagrats genom att bergarter lagrats ovanpå dessa. Högt tryck och värme har sedan omvandlat materialet till kolväten. Det är tack vare detta förlopp som olja, kol och naturgas kallas fossila bränslen (fossil betyder uppgrävd).

    Hur tar man upp naturgas från marken?

    Naturgas via ledning, fartyg och flaska Det mest ekonomiska sättet att transportera naturgas är genom ledningar. Från de gasfält som inte har rörförbindelse med stora förbrukare fraktas gasen med tankfartyg. För att detta ska vara möjligt kyls gasen ner till minus 162 grader och övergår då till flytande form.

    Share this post