Blogga

Nar hittades olja i Nordsjon?

När hittades olja i Nordsjön?

Det var 1967 som norrmännen fann olja under havsbotten, 25 mil ut i Nordsjön. Till svenskarnas avundsjuka. Vem hade trott att den fattiga lilla kusinen skulle förvandlas till stenrik schejk? Men efter klimatuppvaknandet på 00-talet och Parisavtalet 2015 är det inte lika coolt att vara Norge.

Hur mycket olja finns på jorden?

Världens oljereserver uppgår till 1.688 miljarder fat enligt BPs beräkningar. Enligt prognosen ska de tillgångarna räcka i 53 år och 4 månader, räknat med dagens produktionstakt på strax under 90 miljoner fat per dag.

Var hittades första oljan?

Men det var oljan som på 1900-talet möjliggjorde omvandlingen från förindustriella jordbrukssamhällen till moderna industriländer. När jakten på valolja höll på att avta gjorde Edwin Drake i USA en revolutionerande upptäckt när han i Titusville (Pennysylvania) borrade i marken.

När hittades Första oljan i Norge?

Norge var ett ganska fattigt land ännu på 1960-talet. Man hade börjat borra efter olja i Nordsjön men inte hittat särskilt mycket. År 1969 kom ändå beskedet att man hade hittat mycket olja i Ekofisk-området sydväst om staden Stavanger. Norge är idag ett rikt land, en mätning säger sjunde rikast i världen.

Vem upptäckte oljan i Norge?

1968 startade Phillips Petroleum sina provborrningar. Efter 38 borrningar hittades olja i större omfattning 1969 av riggen Ocean Viking som hyrdes av Phillips. Med anledning av kraftigt stigande priser under oljekrisen 1973–1974 blev utvinning av olja i Nordsjön väldigt intressant.

Hur mycket olja finns det kvar?

Olja (råolja, petroleum) har organiskt ursprung och består av olika kolväten från plankton och andra organismer som för miljontals år sedan lagrats på t. ex. havsbottnar där det täckts över, sjunkit och av trycket i jordens inre omvandlats till olja. Det finns gott om olja i jordens innandöme.

Hur stor del av Sveriges energianvändning står oljan för?

Den vanligaste energibäraren under 2020 var el, som stod för 120 TWh, följt av biobränsle som utgjorde 90 TWh. Detta står i skarp kontrast med hur läget var 1970. Då var oljan den dominerade energibäraren som utgjorde hela 247 TWh.

Var kommer svensk olja ifrån?

Den råolja som Sverige importerar kommer framför allt från Nordsjön och Ryssland, vilket är en naturlig följd av vår placering mellan dessa två stora oljeproducerande regioner.

Hur var Norge innan oljan?

Innan olja upptäcktes i Norska havet på 1960-talet var Norge en marin-, jordbruks- och fiskenation, och majoriteten av befolkningen arbetade inom dessa sektorer. Under de senaste årtiondena har oljeindustrin dominerat norskt näringsliv och den traditionella industrin har gått tillbaka.

Hur mycket tjänar Norge på oljan?

Enligt en färsk rapport från Nordea kan Norge tjäna upp till 1 750 miljarder kronor (177 miljarder euro) i skatteintäkter från olja och gas i år. – Det motsvarar en hel årlig norsk statsbudget, säger Nordeas chefsekonom i Norge Kjetil Olsen till Svenska Yle.

Share this post