Rekommendationer

Kan man lagga grasklipp runt jordgubbar?

Kan man lägga gräsklipp runt jordgubbar?

Plantorna behöver hjälp i kampen mot ogräset, så rensa regelbundet. Lägg halm, gräsklipp eller täckbark under plantorna så håller du bären rena. När bären börjar mogna slutar du att vattna så att inte bären ska ruttna, och vill du ha bären ifred från fåglar bör du täcka odlingen med ett bärnät.

Hur förvarar man gräsklipp?

Snabblagrat gräsklipp:

  1. Samla gräsklippet i mörka plastsäckar. Gräsklippet ska vara grönt och färskt.
  2. Packa klippet hårt och pressa ut så mycket luft som möjligt och knyt igen.
  3. Ställ säckarna varmt och soligt. Efter 4–6 veckor är det klart att använda.
  4. Lufta blandningen någon dag innan den används.

Lägg halm, gräsklipp eller täckbark under plantorna så håller du bären rena. När bären börjar mogna slutar du att vattna så att inte bären ska ruttna, och vill du ha bären ifred från fåglar bör du täcka odlingen med ett bärnät.

Vad äter upp jordgubbarna?

Det är tyvärr inte bara vi människor som gillar jordgubbar. Rådjur och fåglar älskar att smaska i sig de röda godbitarna. Se till att skydda bären mot de värsta jordgubbstjuvarna.

Hur skyddar man jordgubbar mot sniglar?

Sniglar trivs bra i den fuktiga miljön som uppstår kring jordgubbsplantorna. – Ett enkelt och effektivt sätt att skydda jordgubbarna från sniglar är att strö ut lite ferromol, järnfosfat. Medlet är godkänt för eko-odlingar och sniglarna upphör inom några dagar. Upprepa proceduren en-två gånger under sommaren.

När göda jordgubbar?

Därefter ska jordgubbar gödslas varsamt eftersom för mycket kväve leder till stor bladtillväxt som ger bekymmer med gråmögel och sämre fruktsättning. Bästa tiden för gödsling är precis efter skörden på sommaren och senast i början av augusti, strö ut t ex torkad Pelleterad kogödsel runt plantorna under bladverket.

Vad gödslar man jordgubbar med?

Gödsling: Jordgubbar är saltkänsliga, ska därför hellre gödslas med organiskt gödsel och inte med mineralgödsel; men tillsätt inte för mycket kväve vilket skulle leda till en kraftig vegetativ tillväxt – och lägre blombildning; gödsla alltid med tonvikten på fosfor och kalium; tillsätt en första giva ca.

Vilka djur äter Jordgubbsblad?

Både rådjur och harar äter jordgubbsblad, så du får nog försöka hålla koll på de nattliga gästerna. Du kan lägga ett hönsnät över jordgubbsplantorna så att de inte kommer åt att äta mer, eller så gör du tunnlar av rådjursnät, se mina bilder i den här artikeln: Skydda växterna med nät.

Vad täcker man jordgubbar med?

Skötsel av jordgubbar Man kan marktäcka under jordgubbarna med halm. Halmen minskar avdunstning, hindrar vattenstänk vid regn (som ökar risken för gråmögel) och ogräs, samt håller jorden varm. Det går även att täcka med gräsklipp eller täckbark för att hålla bären rena och friska.

Kan man äta bladen på jordgubbar?

Smaka på blasten – om den inte är alltför besk och seg kan du faktiskt äta den också! De späda topparna på morotsblasten kan förvandlas till pesto. Blasten kan även stekas hårt i olja med vitlök och blandas med andra grönsaker.

Kan man äta stjälken på jordgubbar?

Skölj jordgubbarna med stjälken kvar Skölj precis innan jordgubbarna ska serveras – med stjälken kvar, så att det inte kommer in vatten i jordgubbarna.

Hur skydda jordgubbar mot fåglar?

Täck gubbarna med nät En annan väg att gå är att täcka jordgubbarna med nät. Eftersom det finns en risk för att fåglarna trasslar in sig i nätet, är det bäst att använda ett stelt hönsnät. Undvik nät av nylon där fåglar och andra djur kan fastna. Om du är händig kan du bygga odlingslådor med inbyggt nät.

Vad håller sniglarna borta?

Lägg gärna ”vägar” av grus eller bark i trädgården, eftersom det är svårt för sniglarna att passera, eller strö flis i rabatterna. Mördarsnigeln gillar inte lukten av lavendel och vitlök. Om du planterar dessa i trädgården kan det få en bra effekt. Du kan också lägga kaffesump i komposten.

Kan man lägga gräsklipp på potatis?

Det finns rekommendationer om att inte gödsla med gräsklipp till potatisen eftersom blasten då växer på bekostnad av knölarna.

Share this post