Rekommendationer

Vilken ar bakgrunden till det trojanska kriget enligt de antika berattelserna?

Vilken är bakgrunden till det trojanska kriget enligt de antika berättelserna?

Afrodite slutligen erbjöd honom den vackraste kvinnan i världen, Helena, hustru till Menelaos av Sparta. Paris valde Afrodite, och detta ledde till det trojanska kriget. Eftersom Helena var den vackraste kvinnan hade hon haft många friare.

Vad är bakgrunden till det trojanska kriget?

På Odysseus inrådan byggde grekerna en stor, ihålig trähäst som de ställde fram framför Trojas port innan de gömde flottan en bit därifrån. Trojanerna drog in ”gåvan” innanför murarna, men under natten hoppade de gömda krigarna ut ur hästen och öppnade stadsportarna. Troja föll på grund av den trojanska hästen.

Varför skulle Odysseus vara arg på Penelope?

Innan Odysseus for till Troja hade han berättat för sin fru att han kanske inte skulle överleva kriget. Om han inte kommit tillbaka innan deras son blivit vuxen skulle hon gifta om sig. Dessa friare som tagit över i huset väntade på att Penelope skulle välja en av dem.

Vad är bakgrunden till kriget som utspelas i Iliaden?

Bakgrund till Iliaden: det trojanska kriget Handlingen i Iliaden täcker bara några veckor under det tionde och sista året av trojanska kriget. Varken bakgrunden till kriget och dess tidiga år (Paris bortrövande av Helena från kung Menelaos), eller dess slut (Akilles död och Trojas fall), berättas direkt i Iliaden.

Vad handlar slaget om Troja?

Slaget om Troja består av två sammanvävda berättelse – en om hur en kvinnlig lärare i en okänd liten grekisk by, som kanske kan vara Kallifatides egen från hans barndom, under de strider som pågår i andra världskrigets slutskede samlar byns barn i en grotta när kriget når dem och då berättar om ett annat krig, nämligen …

Vem var krigaren Akilles och vilken var hans roll i kriget?

Han är främst hjälten i Iliaden, som helt och hållet är inriktad på hans vrede mot Agamemnon och slutar med hans bedrift mot den trojanske Hektor. I Odysséen är Akilles mer sällan med, eftersom han dog i det trojanska kriget långt innan händelserna kring Odysseus återkomst började.

Varför krigade Akilles?

Akilles strejkar Under ett plundringståg var ett av bytena den vackra prästinnan Briseis. Hon gavs först till Akilles, som tyckte mycket om henne. Men Agamemnon ville också ha henne och lät hämta henne till sitt läger. Då vägrade Akilles slåss och drog sig tillbaka från slagfältet.

När utspelade sig det trojanska kriget?

Helena och Paris. Trojanska kriget sägs ha utspelat sig runt 1200 f.Kr. i Anatolien (dagens Turkiet) och varat i 10 år. Handlingarna i Iliaden och Odysséen av Homeros och Aeneiden av Vergilius relaterar till kriget.

Vem skrev Slaget om Troja?

Theodor KallifatidesSlaget om Troja: Fritt efter Iliaden / Författare
Theodor Kallifatides roman väver samman Homeros berättelse ur Iliaden om belägringen av Troja med några människor i en liten grekisk by som var ockuperad av Nazi-Tyskland under andra världskrigets sista år.

Varför var Akilles odödlig?

Enligt legenden försökte Thetis göra Akilles osårbar, i en version genom att sänka ner honom i floden Styx vid porten till underjorden. Hon höll honom dock i hälen, som då den inte doppades i vattnet, blev hans enda sårbara punkt, hans akilleshäl.

Share this post