Allmänning

Vad kan man gora pa Vasamuseet?

Vad kan man göra på Vasamuseet?

Saker att göra för barn på Vasamuseet

  • Gå runt med karta. Följ Vasas spännande historia i egen takt. med hjälp av Familjespåret.
  • Se filmen om Vasagrisen. Barnfilmen om Vasagrisen visas många gånger varje dag på museet.
  • Saker som barn brukar tycka om i museet. Många barn älskar Vasa. Utforska utställningarna tillsammans!

Vad var Nordiska museet innan?

Under de första åren hette museet Skandinavisk-etnografisk samling. I samband med att museet ombildades till en stiftelse 1880 ändrades namnet till Nordiska museet. Museet är än idag en stiftelse. De första utställningarna låg i olika lokaler på och invid Drottninggatan i centrala Stockholm.

Hur gammal är Nordiska museet?

115Nordiska museet / Ålder (1907)

Vem skapade Nordiska museet och Skansen?

Artur Hazelius, Nordiska museets grundare Artur Hazelius (1833–1901) Nordiska museets och Skansens grundare föddes 1833 i Stockholm.

Vem skapade Nordiska museet?

Nordiska museet grundades 1872 av Artur Hazelius (1833–1901). År 1891 grundade han även friluftsmuseet Skansen. 1880 bytte museet namn från Skandinavisk-etnografiska samlingen till Nordiska museet och blev samtidigt en stiftelse.

Vems fel var det att vasaskeppet sjönk?

Varken kungen eller amiralen var ombord när Vasa sjönk. Hans Jonsson dog i olyckan och Henrik Hybertsson hade varit död i ett år, så de kunde inte försvara sig. Men ingen dömdes efter att förhören hållits, därför har vi inget officiellt svar från 1600-talet på att någon alls fick skulden.

Vilket år öppnade Vasamuseet?

Byggnaden har tre stålmaster på taket; den högsta når 52,5 meter från marken, samma avstånd som mellan Vasas köl och stormasts topp när hon gav sig av från Stockholm i augusti 1628. Den 15 juni 1990 invigdes Vasamuseet officiellt och det blev snart en av Sveriges kändaste byggnader.

Share this post