Rekommendationer

Vad hande ar 1402?

Vad hände år 1402?

Drottning Margareta och Erik av Pommern skriver till hansestäderna och ber dem att utlämna den falske kung Olof som har uppträtt i Danzig. I augusti överlämnas han till drottningen i Kalmar. Han avrättas på höstmarknaden samma år i Skanör-Falsterbo. Island, som undkom digerdöden på 1300-talet, drabbas nu av pesten.

Vad hände på 1410 talet?

1410-talet[redigera | redigera wikitext] Englands kung Henrik IV och hans efterträdare Henrik V återtar makten över Wales efter Owain Glyndŵrs uppror. Husiterkrigen (1419-1436) börjar. Kinesiske amiralen och upptäcktsresanden Zheng He genomför de fem första av sju expeditioner.

Vad hände år 1499?

8 september – Amerigo Vespucci och Alonso de Ojeda upptäcker Bonaire, som de gör anspråk på för Spaniens räkning. 22 september – Tysk-romerska riket erkänner de facto Schweiz oberoende.

Vad hände år 1419?

Okänt datum Söndagsallmosan, ett slags fond, förvaltad av riksrådet och vars avkastning går till allmosor, införs i Sverige. En brand härjar Stockholm, varvid bland annat samtliga äldre stadsböcker förstörs. Den första defenestrationen i Prag skapar konflikter i Böhmen.

Vad hände i Sverige 1492?

1492 var året då det sista moriska fästet i Spanien föll och då Cristofer Columbus upptäckte Nya Världen. Men det är också året då globaliseringen och världen som vi känner den tog sin början.

Vad hände på 1500-talet i Sverige?

Under 1500-talet var Sverige ett stort men glest befolkat land med knappt en miljon invånare. Nästan alla människor bodde på landsbygden och levde av jordbruk. Bönderna uppgick till 95 procent av rikets befolkning medan borgare räknade enbart tre procent.

Hur var Sverige under 1300 talet?

År 1300 fanns ungefär tjugo städer i kungariket Sverige. De flesta hade vuxit fram under 1200-talet. Visby, Kalmar och Stockholm var troligen de enda städerna med fler än tusen invånare. Städerna var administrativa centrum för staten och kyrkan, men framförallt en plats för utbyte av varor.

Vad hände 1721 2 nov?

Den 2 november 1721 (22 oktober enligt gamla stilen), efter Peter den stores seger i stora nordiska kriget upphöjdes Tsarryssland till ett kejsardöme och blev Kejsardömet Ryssland.

Share this post