Blogga

Vad hander om man kor trots indraget korkort?

Vad händer om man kör trots indraget körkort?

Om du kör bil när du har ett indragetkörkort begår du grov olovlig körning. Det anses som grovt eftersom du tidigarehar haft ett körkort som har blivit återkallat, se 3 § 1 st. lagen om straffför vissa trafikbrott här . Böter eller fängelse (högst sex månader)ingår i straffskalan.

Vad krävs för att få körkortstillstånd och körkort?

Synkrav körkort. För att få körkortstillstånd och körkort behöver du en god syn och uppfylla vissa synkrav. Därför behöver du kontrollera synen hos en optiker och bifoga resultatet från syntestet när du ansöker om körkortstillstånd. Kraven på synen varierar beroende på körkortsbehörighet.

Varför ska körkortet förnyas?

Stulet, borttappat eller skadat körkort Ett körkort ska förnyas om det har kommit bort eller blivit stulet, skadat eller förstört. Eftersom körkortet är en id-handling ska du även anmäla till polisen om det har blivit stulet.

Hur lång tid ska du bli utan körkort?

Spärrtiden är den tid som ditt körkort ska vara återkallat. Tiden börjar gälla från den dag polisen omhändertog ditt körkort. Tiden anges i månader från 1 till 36 månader. Hur lång tid du blir utan körkort beror på trafikbrottet, ditt behov av körkort och hur du tidigare har uppträtt i trafiken.

Kan du överklaga ditt körkort?

Polisens beslut kan inte överklagas, men vi ska utreda om ditt körkort ska återkallas eller lämnas tillbaka till dig. Vi kommer att kontakta dig så att du får möjlighet lämna dina synpunkter i ett yttrande innan vi tar ett beslut. Frågor om böter, erkännande eller förnekande av förseelsen, handläggs av polis och åklagare.

Hur får man behålla körkort?

Förnyelse vart femte eller tionde år Vi skickar en ansökningsblankett (grundhandling) till dig cirka 2-3 månader innan giltighetstiden går ut. Har du ett körkort med högre behörigheten C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D eller DE gäller körkortet i fem år innan det måste förnyas.

Hur kan man få tillbaka sitt körkort?

Om spärrtiden är kortare än ett år kan du oftast få tillbaka körkortet utan körkortsprov (kunskapsprov och körprov). När spärrtiden är längre än ett år måste du alltid göra ett nytt körkortsprov.

Share this post