Allmänning

Varfor behover man progressiva glasogon?

Varför behöver man progressiva glasögon?

Vem behöver progressiva glasögon? När man i 40-50-årsåldern riskerar att få sämre syn vid läsning, och behöver olika styrkor i sina glasögon, brukar det vara dags att börja använda progressiva glas. Detta beror på att linsen i ögat sakta börjar förlora förmågan att ställa in skärpan på nära håll.

Vad har glasögonen för betydelse?

Glasögon består av linser som är slipade för att hjälpa ögat att bryta ljuset och se till att man inte ser suddigt. Med glasögon kan även de som inte ser så bra läsa och skriva. Man vet inte säkert, men man tror att det var den italienske munken Alessandro di Spina som gjorde de första glasögonen år 1285.

Varför progressiva?

När uppstår behovet? Behovet av progressiva glasögon kommer när ögat inte klarar av att ställa om fokus mellan långt och nära håll när musklerna i ögat stelnar. Ålderssyntheten kommer från ungefär 40 år, vilket på fackspråk kallas presbyopi.

Hur vet man att man behöver progressiva glasögon?

Progressiva glas måste vanligen bäras av dem som är över 40 år; detta på grund av en normal försämring av fokuseringsförmågan på nära håll. Kristallinsen i vårt öga förlorar sin elasticitet och blir styvare när vi blir äldre, vilket resulterar i att vårt seende på nära håll försämras.

Hur ofta byta progressiva glasögon?

Är progressiva glasögon dyrare?

Progressiva glasögon är dyrare än vanliga, enkelslipade glasögon. Det beror på att dessa glasögon kräver en mer komplex tillverkning och en mer avancerad slipning. Glasen som används är unika och i och med att slipningen är unik så blir kostnaden också högre.

Progressiva glas är det mest flexibla glaset du kan välja till dina glasögon. I progressiva glas finns det nämligen flera styrkor i glaset så att du slipper byta mellan olika typer av glasögon för att se på långt håll, mellanavstånd och nära håll.

Share this post